Het elftal van Kroatië
NOS Voetbal

Finaleronde Nations League 2023 in Nederland: Enschede en Rotterdam beoogde speelsteden

De Final Four van de Nations League wordt in juni 2023 gehouden in Nederland. Van de vier landen die zich hebben geplaatst of zich later nog kunnen kwalificeren voor de Final Four, is de KNVB de enige voetbalbond die het mini-toernooi wilde organiseren. Formeel moet de Europese voetbalbond UEFA de organisatie nog toewijzen aan Nederland. Dat gebeurt in januari.

De beoogde speelsteden zijn Rotterdam (De Kuip) en Enschede (Grolsch Veste). De Johan Cruijff Arena in Amsterdam en het Philips-stadion van PSV in Eindhoven zijn vanwege andere evenementen niet beschikbaar in juni 2023.

In eigen huis zal Oranje dan op zoek gaan naar Nations League-winst. Welke landen in juni 2023 naar Nederland afreizen, is nog niet helemáál duidelijk. Voor deelname moet de poule in de hoogste divisie gewonnen worden.

Virgil van Dijk lacht na zijn treffer tegen België

Naast Oranje is alleen Kroatië al zeker van deelname aan de Final Four. Voor de laatste twee tickets strijden Hongarije en Italië maandag in een onderling duel. Dinsdag nemen Portugal en Spanje het tegen elkaar op voor het allerlaatste plekje.

Grote voetballanden als Frankrijk, Engeland en Duitsland presteerden slecht in hun Nations League-groepen en zijn er sowieso niet bij.

Medio juni 2023

Opvallend genoeg zaten ook alle andere landen die de Final Four wilden organiseren in de poule van Nederland. Dat ging dus om België, Polen en Wales.

Dat maakt het voor de UEFA een stukje makkelijker. Die bond had eigenlijk in januari 2023 willen bepalen wie de Final Four zou hosten, maar Nederland is nu de enige gegadigde.

De vier landen vechten tussen 14 en 18 juni om de Nations League-winst. In die vijf dagen worden twee halve finales, de 'troostfinale' en de finale gespeeld.

Luka Modric (Kroatië) komt volgend jaar zomer naar Nederland

Het Nederlands elftal maakte ook in de zomer van 2019 deel uit van de Final Four van de Nations League. Toen werd het slotstuk van de eerste editie georganiseerd door Portugal. Nederland won destijds de halve finale van Engeland (2-1), maar ging in de eindstrijd onderuit tegen het thuisland.

Kritiek

Bondscoach was destijds Ronald Koeman. Hij zal er bij de Final Four in 2023 weer bij zijn, want Koeman is na het WK in Qatar de opvolger van Louis van Gaal. Er is overigens ook kritiek op de opzet van de Nations League, vooral van spelers en coaches die van mening zijn dat het internationale speelschema te vol is.

Ook Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk was eerder kritisch, maar hij liet na Polen-Nederland al weten dat hij zin heeft voor eigen publiek de Final Four te spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl