Jong Oranje in Roemenië

Jong Oranje in troosteloze ambiance op knollenveld in Cluj niet langs Roemenië

Bij sommige wedstrijden is de vraag: wie doe je er precies een plezier mee? De oefeninterland tussen Jong Oranje en Jong Roemenië was zo'n duel. Op een knollenveld in een uitgestorven stadion in Cluj speelden de Nederlandse beloften met 0-0 gelijk.

Met goede moed probeerde Jong Oranje het vertrouwde aanvallende spel te spelen, maar op een veld dat meer weg had van een weiland was het eerder glibberen en glijden dan tikkie-takka. Dat de Roemenen behoorlijk liepen te schoffelen in de openingsfase bevorderde de aantrekkelijkheid van de wedstrijd ook niet.

Zo werd het al snel een duel waarin ook vooral op de benen moest worden gepast, een wedstrijd waar clubtrainers nerveus naar zullen hebben zitten kijken.

Aanvoerder Quinten Timber

Spannendste moment in de eerste helft was toen Micky van de Ven een lelijke tik op het onderbeen kreeg van Louis Munteanu. De verdediger van Wolfsburg ging verhaal halen, wat leidde tot een opstootje. Na flink wat geduw en getrek aan gele en zwarte shirtjes sprong Joshua Zirkzee ertussen als mediator.

Zirkzee, een van de routiniers bij Jong Oranje en onlangs verhuisd van Beieren naar Bologna, verving Bryan Brobbey in de spits. De Ajacied werd net als Ryan Gravenberch door bondscoach Louis van Gaal bij het grote Oranje gehaald na blessures van Memphis Depay en Frenkie de Jong.

NEC-aanvaller Elayis Tavşan begon in de basis en Jurgen Ekkelenkamp was een linie gezakt ten opzichte van het op vrijdag gewonnen duel met België (1-2).

Op een vrij troosteloze avond was het grootste lichtpuntje voor Feyenoord-verdediger Lutsharel Geertruida. De rechtsback, die op de weg terug is van de ziekte van Pfeiffer, speelde negentig minuten mee.

Ook greep bondscoach Erwin van de Looi de kans om bankzitters wat minuten te gunnen. Grote kansen leverde dat allemaal niet op, ook omdat Roemenië het voor elkaar kreeg om 85 minuten lang voor de eigen goal te blijven liggen.

Het was dat doelman Kjell Scherpen scherp was, toen een aanvaller na een counter voor zijn neus opdook, anders had Oranje verloren. Op dat moment was het gezicht van Xavi Simons, die ijverig speelde, maar vaak onder de voet gelopen werd door de fysiek sterke Roemenen, nog een beetje zuurder gaan staan. Toch liet de scheids nog de volle vier minuten extra tijd doorspelen.

EK in Roemenië en Georgië

De wedstrijd tegen de Roemeense beloften was voorlopig het laatste oefenduel van de ploeg van Van de Looi. De rest van het voorbereidingsprogramma voor het EK in Roemenië en Georgië moet nog bekend worden gemaakt. Dat EK onder 21 begint op 9 juni.

De UEFA heeft nog een half jaar om in het Cluj-stadion een acceptabele grasmat neer te leggen.