Grens tussen Venezuela en Colombia nu ook weer open voor handel
Na een sluiting van zeven jaar rijdt sinds vandaag weer vrachtverkeer tussen Colombia en Venezuela. De feestelijke heropening van een belangrijke grensovergang is onderdeel van de toenadering tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen.
Jarenlang waren de verhoudingen gespannen tussen de buurlanden. Maar sinds de linkse Gustavo Petro aan de macht is in Colombia, zijn de diplomatieke banden aangehaald met de socialistische president Nicolás Maduro van Venezuela.
De heropening van de grensovergang tussen de Colombiaanse stad Cúcuta en de Venezolaanse staat Tachira was een verkiezingsbelofte van Petro. In de eerste trucks die de grens passeerden, zaten medische goederen, wc-papier en textiel.
Elke dag is de overgang geopend voor vrachtverkeer tussen 10.00 en 17.00 lokale tijd. Voor voetgangers was de grens al een tijd geopend. Binnenkort wordt ook de commerciële luchtvaart tussen beide landen hervat.
Voor veel mensen is de heropening een uitkomst:
Honger en chaos
Voorheen werd er jaarlijks voor zo'n 7 miljard dollar aan goederen verhandeld tussen beide landen. Maar de laatste jaren was de grens potdicht als gevolg van grote maatschappelijke onrust in Venezuela. Vanwege hyperinflatie, honger en chaos vluchtten miljoenen burgers naar buurlanden als Colombia.
In 2019 probeerde de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó vanuit Colombia de betreffende grensovergang over te steken met hulpgoederen. Hij werd tegengehouden door het leger; Maduro verbrak vervolgens de diplomatieke relaties met het buurland.
Guaidó had zichzelf eerder uitgeroepen tot interim-president, met steun van diverse westerse landen. Maduro sprak van een poging tot staatsgreep.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoekt aantijgingen van marteling en executies door Venezolaanse veiligheidstroepen bij anti-regeringsprotesten in 2017.