NOS NieuwsAangepast

Oppositieleider Venezuela Guaidó belaagd bij werkbezoek

De oppositieleider van Venezuela, Juan Guaidó, is tijdens een werkbezoek in de stad San Carlos door tegenstanders belaagd. Op beelden is te zien dat er aan hem wordt geduwd en getrokken, en even later is zijn shirt bijna helemaal van zijn lijf getrokken. Volgens Guaidó zitten aanhangers van president Maduro achter de aanval.

Guaidó trekt door het land om steun te verwerven in de aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen. In San Carlos, zo'n 270 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Caracas, drong een groep mensen zich aan hem op toen hij een kwekerij bezocht. Zijn medewerkers zeggen dat Guaidó werd geslagen en uitgescholden.

Guaidó noemt de aanval een hinderlaag. In een video op Instagram voegde hij eraan toe dat hij zich zal blijven laten zien op straat.

Een tv-station deelde beelden van de aanval:

De 38-jarige politicus is de grootste tegenstander van de socialistische president Maduro. In 2019 werd Guaidó aangewezen als parlementsvoorzitter. In datzelfde jaar riep hij zichzelf uit tot interim-president, omdat Maduro bij de presidentsverkiezingen van 2018 zou hebben gefraudeerd.

Guaidó kreeg niet de steun van het leger en Maduro zit nog altijd stevig in het zadel.

Partij Maduro

Leden van Guaidó's schaduwregering zeggen dat de aanval is uitgevoerd door leden van Maduro's Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV). Vertegenwoordigers van die partij hebben nog niet gereageerd op het incident.

De Verenigde Staten veroordelen het incident. "Deze ongehoorde aanval zet levens op het spel. De verantwoordelijken moeten hiervoor worden berecht", zegt de Amerikaanse diplomaat Brian Nichols.

Vorige week liep het ook al uit de hand toen Guaidó de westelijke stad Maracaibo bezocht. Toen werden zijn aanhangers geslagen en bekogeld met plastic stoelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl