NOS NieuwsAangepast

Oud-leerling schiet kinderen en leraren dood op school in Rusland

Bij een aanslag op een school in de Russische stad Izjevsk zijn 17 doden en 24 gewonden gevallen. De schutter doodde volgens de politie daarna zichzelf. Wat zijn motief was, is niet duidelijk.

Politieonderzoekers hebben een video online gezet waarop de dode schutter te zien zou zijn. Hij draagt een zwart T-shirt met een hakenkruis en heeft een bivakmuts op. De man wordt geïdentificeerd als de 34-jarige Artem Kazantsev en is volgens de autoriteiten een oud-leerling van de school.

Volgens politieonderzoekers zijn er onder de doden 11 kinderen en zeker twee leraren. Om de school binnen te komen doodde de verdachte ook een beveiliger. Volgens de Russische Nationale Garde had de man twee niet-dodelijke wapens bij zich die waren omgebouwd om echte kogels af te vuren.

Schietpartij op school Rusland: 'Tragedie'

De stad Izjevsk ligt ongeveer duizend kilometer ten oosten van Moskou. Het is de hoofdstad van de Russische bestuursregio Oedmoertië en telt zo'n 650.000 inwoners. Het Russische persbureau Interfax meldt dat er op school nummer 88 bijna duizend leerlingen van zes tot zeventien jaar onderwijs krijgen.

De Russische president Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. De lokale autoriteiten hebben drie dagen van rouw afgekondigd.

Andere schietpartijen in Rusland

In april werden twee kinderen en een leraar doodgeschoten op een kleuterschool in de Russische regio Oeljanovsk. Vorig jaar vielen negen doden bij een aanslag op een school in de stad Kazan en zes doden op een universiteit in de stad Perm.

Op sociale media is te zien hoe kinderen in Izjevsk naar buiten worden geleid en agenten op zoek zijn naar de schutter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl