Meloni na haar toespraak Italiaanse verkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Zegevierende Meloni: 'Italianen hebben duidelijke boodschap afgegeven'

De radicaal-rechtse Giorgia Meloni heeft de overwinning opgeëist in de Italiaanse verkiezingen. "De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d'Italia wensen", zei ze in een eerste reactie. Ze sprak van een "nacht van trots" en een "nacht van verlossing".

Meloni's partij Fratelli d'Italia krijgt volgens de exitpolls tussen de 22 en 26 procent van de stemmen bij de Italiaanse parlementsverkiezingen.

Meloni: 'Dit is pas het begin'

Fratelli d'Italia vormt samen met de andere rechtse partijen Lega en Forza Italia een blok. Samen haalden ze tussen de 41 en 45 procent van de stemmen binnen. Dat zou volgens het Italiaanse kiessysteem voldoende zijn voor een meerderheid en Meloni wordt dan ook naar alle waarschijnlijkheid premier. Ze zou dan de eerste vrouwelijke premier van Italië zijn en de eerste radicaal-rechtse na de Tweede Wereldoorlog.

'Alles om land te verenigen'

De 45-jarige Meloni zei in Rome tegen de pers dat als zij de taak krijgt om een nieuw kabinet te vormen ze er alles aan zal doen om de eenheid in het land te bevorderen. "We doen het voor iedereen, voor alle Italianen. En we doen het om de inwoners van dit land te verenigen."

"Het is nu tijd om verantwoordelijk te zijn", zei ze op de televisie. Ze omschreef de situatie in Italië en de Europese Unie als "bijzonder complex". Meloni voerde de afgelopen tijd campagne met het motto "God, land en familie" en keerde zich tegen wat zij de "lhbti-lobby", "woke-ideologie" en "het geweld van de islam" noemt. Ze heeft beloofd de tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren.

Links erkent verlies

De centrumlinkse Partito Democratico heeft in een reactie de verkiezingsnederlaag toegegeven. De partij zegt nu de grootste oppositiepartij te zijn en daar de focus op te leggen in het volgende parlement.

"Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land", zegt Debora Serracchiani, een hooggeplaatst lid van de partij. Daarmee doelt ze op het percentage stemmen dat het rechtse blok volgens de exitpolls binnenhaalde. Ze noemt het "een trieste avond voor het land".

Krijgt Italië een radicaal-rechtse premier? Dit is Giorgia Meloni

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl