NOS Voetbal

Van Gaal kritisch na zege op Belgen: 'Niet onze beste wedstrijd, België beter'

Van Gaal na zege Oranje op België: 'We waren de onderliggende partij"

Ook na zijn vijftiende wedstrijd op rij zonder nederlaag met het Nederlands elftal bleef bondscoach Louis van Gaal kritisch op zijn Oranje. "Ik heb in mijn laatste toespraak voor de jongens gezegd: 'We hebben slecht gespeeld. In balbezit waren we niet goed, bij balbezit van de tegenstander waren we wel goed'", gaf de bondscoach na de kleine zege (1-0) op België in het laatste duel voor de start van het WK in Qatar aan.

Van Gaal achterhaalde zondag recordhouder Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal met de meeste zeges. De overwinning op België was voor Van Gaal zijn 37ste zege met Oranje in totaal.

Advocaat, die net als Van Gaal in drie periodes bondscoach was, had voor de 37 zeges 62 wedstrijden nodig. Van Gaal bereikte dat aantal na 58 interlands. In november kan Van Gaal op het WK in Qatar het record alleen in handen krijgen.

Vreugde bij de spelers van Oranje in Amsterdam

De overwinning op de zuiderburen betekende voor het Nederlands elftal zekerheid over deelname aan de Final Four, de finaleronde van de Nations League, die volgend jaar juni in Nederland wordt gehouden. Daar is Van Gaal niet meer bij. In januari wordt hij opgevolgd door Ronald Koeman.

Van Gaal heeft een veel belangrijkere klus te doen: het WK in Qatar. De bondscoach zag in de aanloop naar de beslissende wedstrijd tegen België cruciale spelers als Frenkie de Jong en Memphis Depay wegvallen. Marten de Roon en Vincent Janssen waren de vervangers.

'De Roon een van onze betere spelers'

Vooral De Roon beviel Van Gaal. "Hij was een van onze betere spelers. Eigenlijk waren we negentig minuten de onderliggende partij, maar hielden we toch de discipline. We hadden net als tegen Polen veel balverlies in de eerste helft. We hebben niet onze beste wedstrijd gespeeld."

Toch is het moeilijk om te winnen van Oranje, gaf ook de bondscoach toe. "Als wij minder zijn dan de tegenstander, kunnen we wel heel compact spelen. Dat is de kracht van dit Nederlands elftal. België had een hogere balsnelheid, daar hadden wij moeite mee. In de tweede helft hebben we de druk wat opgevoerd via de linkerkant, maar zij waren beter. Uiteindelijk hebben wij wel de beste kansen gehad. Bergwijn had er drie moeten maken."

Simpel werk

Doelman Remko Pasveer kan zijn koffer wel vast inpakken voor Qatar. De sluitpost van Ajax hield zowel tegen Polen als tegen België de nul. "Dat had ook te maken met het team", vond Van Gaal. "Hij heeft geen fout gemaakt, maar het was simpel werk. Ik denk dat Pasveer wel meegaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl