NOS SportAangepast

Florijn eerste Nederlandse wereldkampioene skiff, Oranje eindigt op tien medailles

Karolien Florijn heeft een historische gouden medaille veroverd bij de WK roeien in het Tsjechische Racice. De 24-jarige Florijn werd als eerste Nederlandse roeier ooit wereldkampioen in de skiff.

Het was sowieso een succesvol WK voor de Nederlandse roeiploeg, die het totaal aantal medailles op de slotdag deed oplopen tot tien door nog vier zilveren plakken te bemachtigen.

Florijn is al het hele seizoen oppermachtig in de skiff. Ze werd in augustus al Europees kampioene en begon als topfavoriete aan de wereldkampioenschappen.

Op de roeibaan in Racice bouwde ze snel een voorsprong op en die hield ze de hele race vol. De Nieuw-Zeelandse Emma Twigg kwam in de slotmeters nog wel wat dichterbij, maar het goud van Florijn kwam niet meer in gevaar.

Vier keer Nederlands zilver

Melvin Twellaar (in de skiff), Roos de Jong en Laila Youssifou (in de dubbeltwee), de mannenacht en de vrouwenacht roeiden bij de WK op de slotdag naar een tweede plaats.

In de finale van de skiff bij de mannen ging Oliver Zeidler er razendsnel vandoor. De Duitser had veruit de snelste start van het hele veld en lag daardoor ver voor. De 25-jarige Twellaar bouwde zijn race rustig op en roeide naar de tweede plaats. De Nederlander wist het gat met Zeidler wel te verkleinen, maar zilver was voor hem het hoogst haalbare.

De Jong en Youssifou weer achter Roemeensen

De 29-jarige De Jong en de 26-jarige Youssifou wonnen dit seizoen veel in de dubbeltwee. Pas bij de Europese kampioenschappen in augustus werden ze voor het eerst verslagen. Ancuta Bodnar en Simone Radis grepen toen het goud.

Ook bij de wereldkampioenschappen bleek het Roemeense duo, dat vorig jaar olympisch kampioen werd, een maatje te groot. Bodnar en Radis zetten een tijd neer van 6.47,77, De Jong en Youssifou finishten in 6.51,02.

De Nederlandse boot in de mannenacht werd bemand door Nicolas van Sprang, Leonard van Lierop, Abe Wiersma, Jacob van de Kerkhof, Michiel Mantel, Mick Makker, Guus Mollee, Guillaume Krommenhoek en stuurvrouw Dieuwke Fetter.

De Britten gingen goed van start en namen een flinke voorsprong op de rest van het veld. Nederland had een iets tragere start, maar rukte snel op naar de tweede plaats. Het goud zat er, ondanks een eindsprint, niet meer in.

Nederlandse mannenacht moeten alleen Britten voor zich dulden bij WK

Bij de vrouwenacht was er ook zilver voor Nederland. Benthe Boonstra, Youssifou, Hermine Drenth, Marloes Oldenburg, De Jong, Tinka Offereins, Ymkje Clevering, Veronique Meester en stuurvrouw Aniek van Veenen zaten voor Nederland in de boot.

Youssifou en De Jong zagen in de acht wederom een Roemeense boot voor zich. En ook dit keer was die te sterk voor Nederland, dat bijna vier seconden later over de finish kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl