NOS SportAangepast

Vier medailles voor Nederlandse roeiers bij WK in Tsjechië: drie zilver, één brons

Ymkje Clevering en Veronique Meester hebben bij de WK roeien in het Tsjechische Racice zilver veroverd in de twee-zonder-stuurvrouw. Ook de vier-zonder-stuurvrouw en de dubbelvier bij de vrouwen pakten zilver. De mannen van de vier-zonder legden beslag op brons.

Het Nederlandse duo Clevering/Meester, dat vorige maand EK-brons won, hoefde in de finale alleen te buigen voor Nieuw-Zeeland, dat daarmee de titel prolongeerde. De roeisters uit de VS pakten het brons.

Clevering en Meester lagen halverwege vierde, maar passeerden in het tweede deel de Britse en Amerikaanse boot. Ze naderden Nieuw-Zeeland nog, maar Grace Prendergast en Kerri Williams grepen net als in 2019 (in 2020 en 2021 werden de WK wegens corona afgelast) goud.

Voor het eerst in 44 jaar pakte Oranje een WK-medaille op dit onderdeel. Joke Dierdorp en Karin Abma veroverden in 1977 zilver en in 1978 brons. Clevering en Meester maakten eerder deel uit van de vier-zonder die zilver pakte op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 en bij de laatste WK in 2019 in Oostenrijk.

Vier-zonder-stuurvrouw verrassen met zilver

De Nederlandse vier-zonder zorgden in Racice voor een daverende verrassing. Benthe Boonstra, Tinka Offereins, Marloes Oldenburg en Hermijntje Drenth, die bij de EK vorige maand nog vijfde werden, waren in Tsjechië goed voor zilver. Het goud ging naar de Britse boot en het brons naar Australië.

Even zakte de Nederlandse boot tijdens de race naar de vierde plek, maar Offereins, Drenth, Boonstra en Oldenburg knokten zich terug en passeerden ook nog de Australischen, de olympisch kampioenen van de Spelen van Tokio.

Indrukwekkende inhaalrace dubbelvier

Ook de dubbelvier maakte indruk door zilver te veroveren. Alleen titelhouder en olympisch kampioen China bleek te sterk voor Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis. Groot-Brittannië won brons.

Het kwartet uit Nederland leek lang niet mee te strijden om de medailles. In de buitenste baan lag Oranje op de vijfde plaats met een duidelijke achterstand op vooral Groot-Brittannië en China.

Halverwege versnelden de roeisters echter en hadden ze de hoogste snelheid van het veld. Ze rukten op naar de derde plek en passeerden daarna ook Europees kampioen Groot-Brittannië. De voorsprong van de Chinezen was echter nog net groot genoeg voor de wereldtitel.

Vrouwen dubbelvier pakken WK-zilver na knappe inhaalrace

De mannen in de vier-zonder, waar Rik Rienks, Sander de Graaf, Ruben Knab en Ralf Rienks in de boot zaten, legden beslag op het brons. In augustus won het viertal nog zilver bij de EK.

De Australische boot, met drie roeiers die ook goud veroverden op de Spelen van Tokio, nam vanaf de start een kleine voorsprong. De Britse en Nederlandse roeiers volgden daarachter.

In de tweede helft van de race moesten de Nederlanders terrein prijsgeven op de concurrenten en passeerde Europees kampioen Groot-Brittannië de Australiërs om zo het goud op te eisen.

Dubbelvier wordt vierde

De dubbelvier bij de mannen kwam in de finale niet verder dan de vierde plek. Jan van der Bij, Simon van Dorp, Stef Broenink en Finn Florijn moesten Polen, Groot-Brittannië en Italië voor laten.

Brons voor mannen-zonder-stuurman op WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl