AFP
NOS Sport

Latifi weg bij Williams, Formule 1-contract De Vries weer stap dichterbij

Formule 1-coureur Nicholas Latifi vertrekt na dit seizoen bij Williams. De Canadees rijdt sinds 2020 bij de Britse renstal, maar wist in drie seizoenen geen onuitwisbare indruk achter te laten.

Het contract van Latifi (27) liep door tot het einde van dit seizoen en wordt niet verlengd. Een zevende plaats bij de GP van Hongarije in 2021 is zijn beste klassering.

"Hoewel we niet hebben kunnen neerzetten waar we op hadden gehoopt, is het een geweldig reis geweest", zegt Latifi. "Het pakken van mijn eerste punten in Hongarije is een moment dat ik nooit zal vergeten. Met speciale herinneringen ga ik beginnen aan een nieuw hoofdstuk van mijn carrière."

De Vries aast op Formule 1-zitje

De opengevallen vacature bij Williams zou kunnen worden ingevuld door de Nederlandse reserverijder Nyck de Vries, die twee weken geleden al de zieke Alexander Albon verving tijdens de Grand Prix van Italië.

De Vries greep de kans die hij op het laatste moment kreeg met beide handen aan en wist knap als negende te eindigen. Het leverde hem twee WK-punten op, terwijl Latifi er in de eerste vijftien races van het seizoen niet in was geslaagd om in de punten te finishen.

Bekijk hieronder het interview met De Vries na zijn race:

F1-debutant De Vries glundert: 'Heb kunnen laten zien wat ik waard ben'

De 27-jarige De Vries, in 2019 kampioen in de Formule 2 en in 2021 wereldkampioen Formule E, heeft echter meer opties voor een contract in de Formule 1. De transfercarrousel is nog niet tot stilstand gekomen en de Fries wordt ook aan Alpine en AlphaTauri gelinkt.

De Telegraaf wist afgelopen weekeinde al te melden dat De Vries bij AlphaTauri, het zusterteam van Red Bull Racing, zal gaan tekenen. Een bevestiging daarvan is er nog niet. De Vries heeft de afgelopen weken gesproken met meerdere teams die hem op het oog hebben.

De Vries zou bij middenmoter Alpha Tauri het stoeltje van Pierre Gasly overnemen, maar daarvoor moet de Fransman op zijn beurt eerst overeenstemming met Alpine bereiken. Mocht dat niet lukken, dan is er door het vertrek van Latifi in elk geval een optie bij laagvlieger Williams.

EPA
Nyck de Vries tijdens de GP van Italië

Latifi werd bij het grote publiek bekend toen hij vorig jaar in de slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi crashte. De Canadees beïnvloedde daardoor de zinderende ontknoping van de WK-strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton.

'Over de grens en zeer extreem'

Door Latifi's crash kwam de safety car in de baan, waarna Hamilton de wereldtitel na een controversiële beslissing van de wedstrijdleiding aan Verstappen moest laten.

Latifi kreeg na de race bedreigingen van fans van Hamilton en Mercedes, die in de crash van de Williams-coureur opzet vermoedden om Verstappen aan de titel te helpen.

"Als sporter hoort het erbij dat je een dikke huid moet hebben", schreef Latifi op Twitter na de bedreigingen, "vooral als je in een positie bent waarin je kritisch wordt bekeken. Maar veel van de reacties die ik afgelopen week heb gekregen, gingen een grens over en waren zeer extreem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl