NOS NieuwsAangepast

Vrachtwagenchauffeur dodelijk ongeluk Nieuw-Beijerland had cocaïne in zijn bloed

De Spaanse vrachtwagenchauffeur die eind vorige maand inreed op een groep mensen in Nieuw-Beijerland had cocaïne in zijn bloed. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren gezegd tijdens een zitting van het gerechtshof in Den Haag.

Volgens het gerechtshof Den Haag is er "een aanwijzing geconstateerd voor de aanwezigheid van een concentratie cocaïne en een omzettingsproduct in het bloed van de verdachte". Dat product is de stof die gevormd wordt door het lichaam bij het afbreken van bijvoorbeeld een geneesmiddel of drug. "Het gevaar voor herhaling is daarbij aannemelijk geacht. Als iemand cocaïne gebruikt, kan hij dit vaker doen en ook vaker met cocaïne op in een auto rijden. Daarmee is het gevaar voor herhaling wel gegeven" zegt een woordvoerder van het gerechtshof.

Gisteren diende het hoger beroep dat het OM had ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank Rotterdam om de Spanjaard voorlopig vrij te laten. De advocaat-generaal betoogde dat dat besluit moest worden teruggedraaid, vanwege het cocaïnegebruik van de 45-jarige trucker en omdat hij geldproblemen heeft.

Verder is het hof bang dat de man gezien zijn financiële situatie opnieuw een voertuig gaat besturen en zo weer een ongeluk zou kunnen veroorzaken.

Op vrije voeten

Toch besloot het hof dat hij, onder voorwaarden, op vrije voeten mag blijven. De man moet aan alles rondom deze zaak meewerken en moet verschijnen op de inhoudelijke zitting van zijn strafzaak. Ook mag hij geen motorvoertuigen besturen en moet hij aan het OM in Spanje en Nederland laten weten als hij verhuist. Daartegen heeft het OM zich niet verzet. "Hij moet meewerken aan onderzoeken en voor elke oproep van justitie verschijnen."

Bij het ongeval eind vorige maand bij de Zuid-Hollandse plaats kwamen zeven mensen om het leven. Ook raakten er mensen zwaargewond. De vrachtwagenchauffeur wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk en zwaar lichamelijk letsel.

Epilepsie

Zijn advocaat zei deze maand dat de man op het moment van het ongeluk waarschijnlijk een epileptische aanval had. De Spanjaard kampt met epilepsie en slikt daar medicijnen tegen, zo ook de avond voor het ongeluk.

Verslavingsinstituut Jellinek noemt het gebruik van cocaïne voor epilepsiepatiënten zeer onverstandig. "Van alle stimulerende drugs geeft cocaïne de meeste risico's om aanvallen uit te lokken." De verdachte heeft ontkend dat hij drugs had gebruikt.

Vrachtwagen na zwaar ongeluk geborgen in Nieuw-Beijerland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl