ANP
NOS Nieuws

Tweewielers in fietsdepot Amsterdam naar hulpverleners Oekraïne

Medisch personeel en vrijwilligers in Oekraïne rijden binnenkort op tweewielers uit het Amsterdamse fietsdepot. De gemeente Amsterdam heeft besloten om maximaal tweeduizend fietsen te doneren na een verzoek van stichting Zeilen van Vrijheid.

In het fietsdepot staan duizenden 'weesfietsen' die meestal in beslag zijn genomen door gemeentemedewerkers. Omdat niemand ze binnen drie maanden heeft opgehaald, worden ze nu weggeven aan een goed doel. Amsterdam doet dat vaker, bijvoorbeeld aan opvanglocaties voor vluchtelingen.

Zeilen van Vrijheid, dat het initiatief voor de fietsendonatie heeft genomen, is opgericht door Veronika Mutsei, een Amsterdamse die in Kiev is geboren. Tijdens eerdere ritten naar Oekraïne, met afgedankte ambulances vol medische hulpmiddelen, werd haar vaak om fietsen gevraagd. "Die zijn er in bepaalde gebieden helemaal niet. Ze zijn gestolen of vernietigd door bommen", zegt Mutsei.

Soms moeten de hulpverleners kilometers reizen om hun werk te doen en vaak is er geen brandstof beschikbaar. Fietsen kunnen dan een uitkomst zijn.

Een eerdere actie van de stichting op Facebook leverde 300 fietsen op:

Mutsei helpt met het uitzoeken van geschikte tweewielers. "We hebben geen dure of elektrische fietsen nodig, maar degelijke fietsen die tegen een stootje kunnen". De Amsterdamse verft ze daarna geel en blauw, de kleuren van de Oekraïense vlag. In een opslagplek in Oekraïne krijgen ze nog een laatste check, om vervolgens een nieuwe eigenaar te krijgen.

De Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst vind het belangrijk dat Amsterdam "als fietsstad een kleine bijdrage kan leveren. Door niet opgehaalde fietsen van het fietsdepot te doneren, worden Oekraïners beter in staat gesteld om hulp te bieden."

Mutsei benadrukt dat het ook belangrijk is om kinderfietsen mee te nemen. "De kinderen krijgen hiermee langzaam hun leven terug, ondanks dat de oorlog nog niet voorbij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl