NOS Voetbal

Vitesse-spelers Kozlowski en Bialek hoopvol 'dat Polen Oranje laat zien hoe het moet'

Poolse Vitesse-talenten juichen voor Polen in duel met Oranje: 'Vertrouwen dat ze winnen'

Aandachtig volgen ze donderdagavond de verrichtingen van het Poolse nationale elftal in de Nations League tegen Nederland: Kacper Kozlowski (18) en Bartosz Bialek (20). Ze gelden als grote talenten in Polen en zijn op huurbasis bij Vitesse neergestreken voor een avontuur in de eredivisie.

"Ik hoop dat ze in Polen straks bij het WK rekening met me houden", zegt Kozlowski, die vorig jaar in Engeland met 17 jaar en 246 dagen de jongste speler ooit op een eindronde van een EK werd. De middenvelder heeft inmiddels zes interlands achter zijn naam staan, maar is er donderdag niet bij als Oranje tegen Polen speelt.

Kozlowski is eigendom van Brighton & Hove Albion, dat dit seizoen verrassend goed voor de dag komt in de Premier League. Hij ziet de periode in de eredivisie als leerzaam en zou het mooi vinden als hij zich (weer) in de kijker kan spelen bij de Poolse bondscoach.

Ontwikkelen

"Vitesse is voor jonge spelers fantastisch. Ik kan me in Arnhem verder ontwikkelen." Dat Vitesse het seizoen, na een leegloop in de zomer, heel moeizaam is gestart, zegt Kozlowski niet zoveel. "Ik denk dat wij nog voor leuke verrassingen gaan zorgen dit seizoen. We trainen hard en zetten stappen."

NOS
Bialek (links) en Kozlowski

Meevaller voor Kozlowski is dat ook zijn jonge landgenoot Bartosz Bialek de weg naar Arnhem heeft gevonden. De 20-jarige spits staat onder contract bij VfL Wolfsburg, dat in de Bundesliga uitkomt.

Bialek voorkwam in het weekeinde met zijn eerste treffer dat FC Volendam met de winst uit Arnhem vertrok. "Vitesse is een goede club om me verder te ontwikkelen. De start van de competitie was inderdaad niet zo goed, maar ik ben ervan overtuigd dat we meer punten gaan pakken."

Bialek maakt tegen Volendam eerste doelpunt in dienst van Vitesse

Bialek is international van Jong Polen. In de hoofdmacht van Polen heeft hij superspits Robert Lewandowski voor zich. Lewandowski, in de zomer van Bayern München naar FC Barcelona vertrokken om daar zijn doelpuntenhonger verder te stillen, is het grote voorbeeld van de jonge Vitesse-aanvaller.

Ook Kane voorbeeld

Ooit hoopt hij in de voetsporen van Lewandowski te treden. "Ik probeer elke wedstrijd van hem te volgen, maar er zijn meer goede spitsen waar ik iets van kan leren. Harry Kane, bijvoorbeeld", zegt hij over de grote man van Tottenham Hotspur.

Dat Polen donderdag van Nederland wint, staat voor Kozlowski en Bialek wel vast. "Het wordt een interessant duel. Ik denk dat het een evenwichtige wedstrijd wordt", aldus Kozlowski.

"Ik kan me de 2-2 in Rotterdam nog herinneren. Polen kwam met 2-0 voor. Ik hoop dat dat nu ook gebeurt en dat het dan 2-0 blijft. Dat Polen Nederland laat zien hoe je moet voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl