Leonard Glenn Francis na zijn herarrestatie
NOS Nieuws

'Bolle Leonard' weer vast, spil in corruptieschandaal Amerikaanse marine

De spil in een enorm corruptieschandaal binnen de Amerikaanse marine zit weer vast. De Maleisische zakenman Leonard Glenn Francis, bijgenaamd 'Bolle Leonard', werd gearresteerd op een Venezolaans vliegveld toen hij op het punt stond door te reizen. Hij ontsnapte achttien dagen geleden uit huisarrest in Californië.

Francis rekende jarenlang te hoge bedragen als Amerikaanse marineschepen van de Pacifische vloot in Aziatische havens van zijn servicebedrijven gebruikmaakten. Om dat te kunnen doen, kocht hij marinepersoneel om met tonnen aan steekpenningen, luxehotels, sterrendinertjes en seksfeesten.

Het schandaal was een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis van de marine. De schade voor het Amerikaanse ministerie van Defensie was zo'n 35 miljoen dollar. Na zijn arrestatie in 2013 hielpen Francis' bekentenissen bij de veroordeling van 33 personen, onder wie hoge marineofficieren.

Verhuiswagens

Francis zou binnenkort zelf zijn straf te horen krijgen, mogelijk 25 jaar cel en de verplichting om zijn winsten terug te geven. Omdat hij de afgelopen jaren kwakkelde met zijn gezondheid, mocht hij dat vonnis thuis in San Diego afwachten.

Begin deze maand kregen bewakers een melding dat de enkelband van Francis was doorgeknipt. Toen ze bij zijn huis gingen kijken, bleek daar niemand meer te zijn. Buren zeiden dat ze al weken verhuiswagens hadden zien langskomen.

Naar nu blijkt, is Francis via Mexico en Cuba naar Venezuela gereisd. Volgens de Interpoldirecteur in dat land stond hij op het punt om een vliegtuig naar Rusland te pakken. Het is nog niet bekend wanneer Venezuela Francis gaat uitleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl