Marine VS
NOS Nieuws

Vlagofficier VS bekent schuld in grote corruptiezaak

Een hoge Amerikaanse officier heeft schuld bekend in een groot corruptieschandaal bij de marine. Schout-bij-nacht Robert Gilbeau geeft toe dat hij het onderzoek probeerde te frustreren.

De zaak draait om een Maleisische zakenman, die vanwege zijn omvang Fat Leonard wordt genoemd. Hij gaf steekpenningen aan hoge Amerikaanse officieren om marineschepen naar zijn havens in Zuidoost-Azië te sturen. Daar liet hij de marine tientallen miljoen te veel betalen voor bevoorrading.

Leonard Francis is inmiddels veroordeeld, zijn straf wordt later bepaald. Naast hem worden 200 anderen onderzocht; tot nu toe zijn een tiental marinemensen veroordeeld in het schandaal.

Bewijsmateriaal vernietigd

De 55-jarige Gilbeau loog over zijn relatie met de zakenman en vernietigde bewijsmateriaal toen hij hoorde dat Francis zou worden onderzocht. De aanklagers denken niet dat hij steekpenningen heeft aangenomen.

In augustus hoort Gilbeau zijn straf. Hij kan tot 18 maanden cel krijgen, maar zijn advocaat hoopt op een voorwaardelijke straf nu hij schuld heeft bekend.

Gilbeau is de eerste vlagofficier in actieve dienst die voor een federale rechter moet komen. Als schout-bij-nacht behoort hij tot de hogere echelons van de marine; alleen een admiraal en vice-admiraal zijn hoger in rang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl