Sigrid Kaag staat na afloop journalisten te woord
NOS Nieuws

Kaag: insinuaties Baudet 'namens een dictator' ondermijnend voor democratie

De stelselmatige insinuaties van FvD-leider Baudet en de andere Kamerleden van zijn partij zijn ondermijnend voor de rechtsstaat en de democratie. Dat zei minister Kaag van Financiën nadat ze samen met de rest van het kabinet was weggelopen bij het debat in Tweede Kamer.

"Het gaat niet alleen om vanavond en het gaat niet alleen om mij", zei Kaag. "Het bredere verhaal is radicalisering. Het zijn stemmen van extreemrechts." Ook journalisten, politieagenten en rechters hebben hiermee te maken, zegt zij. "Mensen die zich keihard inzetten voor de publieke zaak."

Kaag reageerde op de bijdrage van Baudet bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Baudet begon in zijn betoog over de opleiding van minister Kaag aan het St Anthony's College in Oxford, waar volgens hem marxistische studenten werken en spionnen worden opgeleid, daarmee suggererend dat zij mogelijk was gerekruteerd door een geheime dienst. Uit protest verliet de minister, en met haar de rest van het kabinet, de zaal.

Voor Kaag was dit de zoveelste keer dat Baudet een grens over ging en in dat grensoverschrijdende ziet Kaag een patroon. "Halve waarheden, framing en in dit geval natuurlijk ook namens een dictator een half verhaal ophangen." Kaag doelt daarmee op de pro-Russische opmerkingen van de FvD-leider.

Kijk hier terug hoe het kabinet de zaal verliet terwijl Baudet aan het woord was:

Kabinet verlaat zaal na aantijgingen Baudet tegen Kaag

Op de vraag of het wel verstandig was om in dit geval de zaal te verlaten, zegt Kaag dat zij geen andere keus zag. "Ik had eigenlijk de voorzitter willen vragen: 'dit gaat toch te ver?'" Formeel gaat de Kamervoorzitter over de orde en niet het kabinet. Dat is te gast in het parlement om verantwoording af te leggen over het beleid.

Toen er niet werd ingegrepen, besloot Kaag op te staan. "Ik dacht: 'dit is mijn grens en ik laat me door niets of niemand op zo'n manier wegzetten, ook niet in het parlement waar ik te gast ben'. Ik zei op een gegeven moment tegen de premier 'ik sta op, ik ga hier niet meer naar luisteren'."

Kaag zegt dat ze daarbij niet in de gaten had dat andere leden van het kabinet dat ook al deden. Zij voelt zich daar achteraf door gesteund. "Iedereen had zijn eigen reactie en afweging en dat was de kracht. Want iedereen voelde hetzelfde."

Premier Rutte legde achteraf uit waarom het kabinet opstond:

Rutte: er is een grens aan wat je als gast kunt accepteren

Voor Kaag is hiermee haar strijd tegen de uitspraken en insinuaties van FvD-Kamerleden niet klaar. De minister vindt dat mensen heel veel jaren stil zijn geweest en de schouders over de uitspraken hebben opgehaald. "Nee, het hoort er niet bij. Niks doen en denken dat het wel overgaat, heeft de zaak niet verbeterd."

De bewindsvrouw zegt dat zij nog steeds veel bedreigingen krijgt en al sinds juni nog strenger wordt beveiligd. Voor haar gezin is ook de grens bereikt in wat er over haar wordt gezegd en de angst die haar kinderen hebben "dat er iets met hun moeder gebeurt".

Baudet zou in het debat eigenlijk pas veel later aan het woord komen. Hij had om voorrang gevraagd "vanwege positieve dringende privéomstandigheden". De echtgenote van Baudet is hoogzwanger.

Het is niet bekend of hij morgen bij het tweede deel van het debat aanwezig is. De Kamervoorzitter ontnam hem alleen het woord gedurende het deel van het debat dat woensdag plaatsvond. Via het twitteraccount van Baudet zijn woensdagavond verschillende steunbetuigingen aan hem rondgestuurd.

'Onder controle van het Kremlin'

Kaag is niet de enige die na het incident een link legt tussen de woorden van Baudet en de Russische voorkeur die de partijleider regelmatig uit. Voormalig partijgenoot van Baudet, huidig Eerste Kamerlid Henk Otten, zegt op Twitter dat de "bizarre tirade" van Baudet door "Poetin-adept Laughland moet zijn geschreven". Laughland is sinds kort de leider van de internationale tak van FvD. Hij sprak onlangs, naast de ambassadeur van Rusland Sjoelgin, op een FvD-bijeenkomst.

Otten zegt verder: "FvD is nu onder controle van het Kremlin en moet ontmanteld worden." Hij vindt dat het kabinet de partij via het Openbaar Ministerie moet laten verbieden en ontbinden, omdat die gevaarlijk is voor de staatsveiligheid.

Baudet ontkende een week geleden tegenover NRC dat zijn partij door Laughland een "verlengstuk van welk land dan ook" is geworden.

Bekijk hier het hele interview dat politiek verslaggever Floor Bremer van RTL Nieuws had met minister Kaag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl