Louis van Gaal op de persconferentie voor Polen-Nederland
NOS Voetbal

Van Gaal wil 'top'-defensie zien: 'Fantastisch dat Lewandowski meedoet'

"Er zijn geen excuses", zegt Louis van Gaal als hij naar het feilloze grasveld kijkt in het Nationaal Stadion in Warschau. Een dag voor de Nations League-wedstrijd tegen Polen is de bondscoach duidelijk over wat hij donderdagavond wil zien: een verbeterde uitvoering van het spelsysteem met drie verdedigers.

Want het kan en moet beter, zegt Van Gaal. "Het belangrijkste is dat ze als team gaan functioneren. Dat is nog niet top uitgevoerd en ik wil dat het beter wordt uitgevoerd. Vooral in balbezit van de tegenstander en in de laatste lijn."

Het duel met Polen is de voorlaatste wedstrijd van Oranje, voordat in november het WK begint.

Van Gaal wil naar 'top'-uitvoering 5-3-2-formatie: 'Fantastisch dat Lewandowski meedoet'

In die laatste lijn, met drie 'centrale' verdedigers, staan flinke namen (denk aan Virgil van Dijk), maar volgens de bondscoach moet de samenwerking beter. "We scoren veel, maar krijgen toch doelpunten tegen. En dat moet niet kunnen." Zo kwam Oranje in juni in De Kuip nog met 2-0 achter tegen de Polen.

"Ik vind dat drie verdedigers die laatste lijn moeten kunnen verdedigen. Dat is moeilijk, maar dat vind ik", is Van Gaal duidelijk. "Daardoor kunnen de wingbacks ook steeds verder naar voren gaan. Maar die lijn verdedigen met drie verdedigers moet beter."

Laat bij Polen nou net een van de beste spitsen ter wereld voorin lopen. Robert Lewandowski. Een uitstekende test voor de Oranje-defensie. "Ik vind het helemaal niet erg dat Lewandowski meedoet. Ik vind het juist fantastisch. Als je tegen Lewandowski die lijn goed bewaakt, goed bespeelt... Betere spitsen zijn er haast niet."

Doelman Krul past voor WK

Oranje traint deze interlandperiode uitgebreid op penalty's. Wetenschappelijke hulp is ingeschakeld om keepers zo goed mogelijk voorbereid onder de lat te laten verschijnen in Qatar. Feyenoord-doelman Justin Bijlow - niet geselecteerd - kwam er zelfs speciaal voor naar Zeist.

Zeg je penalty's en Oranje, dan zeg je Tim Krul. Is er nog een kans dat de 34-jarige penaltykiller meegaat naar het WK? "Nee, Tim heeft mij gebeld om te zeggen dat hij daarvoor past. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen, maar ik vond het jammer." Daarmee lijkt WK-deelname van Krul wel uitgesloten.

Louis van Gaal vertelde verder dat hij vroeger zelf een penaltyspecialist was, maar de beelden wijzen iets anders uit...

Van Gaal vergist zich: hij miste zijn penalty tegen topkeeper Dasajev juist

Het waren een drukke eerste paar dagen deze trainingsweek voor Oranje, helemaal volgepland. "Ze hebben pas gisteravond een spelletje kunnen spelen." Maar Van Gaal ziet dat zijn selectie er "heel goed" voor staat. Iedereen is fit.

Wat betekent dat voor het duel met Polen? De kans is groot dat Van Gaal zijn droomopstelling voor bij het WK het veld op stuurt. "Je gaat waarschijnlijk de spelers zien die veel gaan spelen op het WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl