Memphis Depay
NOS Voetbal

Bankzitter of belangrijkste man, Depay wil 'ready' zijn: 'Laten zien dat ik scherp ben'

Memphis Depay gaat van bankzitter bij FC Barcelona naar een van de belangrijkste basisspelers bij Oranje. En daar heeft hij naar uitgekeken. Depay wil, in niet de makkelijkste periode uit zijn carrière, bij het Nederlands elftal laten zien dat hij scherp is.

"Het is de laatste keer dat we bij elkaar komen, en dan moet het gaan gebeuren. Een belangrijke week." Dat merkt de reserve-aanvoerder van Oranje aan alles. "Iedereen is gefocust en ambitieus."

'Lekker dat je weet dat je het nog kan'

Depay zelf meldt zich in Zeist zowaar met minuten in de benen. De Barca-spits speelde prima in het competitieduel met Elche, scoorde de 2-0 en stond een uur op het veld. "Dat heb ik in de afgelopen tijd veel minder gedaan. En dan wel vlak voordat je je mag melden, dan zit je gewoon lekker erin. Dan weet je dat je het nog kan", lacht hij.

Een geintje, er moet veel gebeuren wil Depay gaan twijfelen aan zichzelf. Al slonk de kans op speelminuten aanzienlijk toen de Catalanen deze zomer Robert Lewandowski haalden. De rol als wisselspeler was en is zeker even wennen.

Moedeloos wordt Depay er niet van. "Tuurlijk, het is 180 graden anders dan vorig seizoen. Ik ben belangrijk geweest, topscorer geworden en speelde veel. Maar ik ben iemand die nooit zal opgeven. Ik heb nooit geklaagd. Ik ben het er niet mee eens natuurlijk, maar ik probeer met mijn voeten te laten zien dat ik hoor te spelen."

Depay meldt zich met frisse moed bij Oranje: 'Laten zien dat ik scherp ben'

Depay wilde weg uit Barcelona deze zomer. 'Geflirt' wil hij het niet noemen, maar in de zomer was er wel degelijk belangstelling van Juventus en Chelsea en leek een transfer in de maak. Zo ver kwam het niet. "Tuurlijk is het belangrijk wat ik wil, maar het was ook wat de club wilde", verheldert Depay, die verder niet op details uit die transferperiode in wil gaan.

"Uiteindelijk ben ik nog steeds bij Barcelona, is het seizoen nog lang, met drukke programma's, en dan gaan we het zien. Ik heb heel veel plannen in mijn hoofd, maar ik heb in de loop der jaren ook gemerkt dat het niet altijd loopt zoals je het in je hoofd hebt, dus je kunt niet altijd alles plannen."

Depay juicht na zijn goal tegen Elche

Wat de 80-voudig international zich wel als doel stelt: "Ready zijn voor op het WK". Maar kun je eind november in Qatar wel 'ready' zijn met een gebrek aan speelminuten?

"Het heeft er zeker mee te maken. Als je gewoon je ritme hebt dan is de tank helemaal vol. Al moet ik zeggen dat ik wel snel in een ritme kom. We gaan het ook hier (bij Oranje, red.) zien. Ik ga mijn best doen en ga laten zien dat ik gewoon scherp ben."

Depay grapt met Van Gaal tijdens een persmoment in Zeist

Aan vertrouwen van de bondscoach ontbreekt het in ieder geval niet. Want waar gebrek aan speelminuten vroeger nog reden was voor Louis van Gaal om een speler niet eens te selecteren, hanteert hij die regel tegenwoordig veel minder strikt.

Zo moet er veel gebeuren, wil Depay ook bij Oranje op de bank belanden. Dat lijkt uitgesloten en dus vervolgt Depay donderdag zijn jacht op de titel topscorer allertijden van Oranje. Nog negen goals te gaan en dan passeert hij Robin van Persie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl