NOS Voetbal

Jordi Cruijff: 'Barcelona is opgeleefd, stadion zit vol en fans geloven er weer in'

Jordi Cruijff schudt koning de hand en praat over zijn rol als Barça-directeur

Vol trots kijkt Jordi Cruijff om zich heen op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Van voetbalgrootheden Ronald Koeman en Frank Rijkaard tot koning Willem-Alexander, ze zijn allemaal gekomen om het 25-jarig bestaan van de Johan Cruijff Foundation te vieren. Om hen heen sporten en spelen honderden kinderen met een beperking, die de dag van hun leven hebben.

"Ik ben zo trots op hem. Niet alleen als vader, als trainer, als speler of als persoon. Maar vooral op zijn hart. Ik denk dat dit, wat je hier ziet, de echte Johan Cruijff is."

"Het is fantastisch om te zien dat de Foundation blijft groeien, terwijl hij er niet meer is. Ik denk dat dat komt omdat heel veel mensen op een bepaalde manier liefde en respect voor mijn vader hebben en trots op hem zijn", vertelt Jordi Cruijff.

ANP
Jordi Cruijff en Koning Willem-Alexander te midden van kinderen en coaches

Cruijff heeft net een hectische periode achter de rug bij FC Barcelona, waar hij kortgeleden werd aangesteld als technisch directeur. Er moesten veel spelers vertrekken om ruimte te maken voor nieuwe spelers.

"Ik zit er al een jaar ongeveer, maar mijn rol is nu wel wat actiever geworden. Met name in de transferperiode. Het is geen makkelijke situatie. Ik hoor veel opinies, zonder dat mensen weten hoe de Spaanse Fairplay-regels zijn. Die zijn heel streng vergeleken met de rest van Europa."

Barcelona is opgeleefd

"Daardoor heeft niet alleen Barcelona een moeilijke tijd, maar heel veel Spaanse clubs. Dat lees je niet overal. Maar oké, ik denk dat we een redelijk goede transferperiode achter de rug hebben. Dat zie je met name aan het feit dat ons stadion weer vol zit. De hele stad is opgeleefd en de fans geloven weer in het project", volgens Cruijff.

Er staat veel druk op de trainer om te winnen, dus die denkt niet aan andere zaken.

Jordi Cruijff

Voor Memphis Depay en Frenkie de Jong is er wel het één en ander veranderd bij Barcelona. De rol van beide Nederlanders leek deze zomer uitgespeeld, veel transfergeruchten deden de ronde, maar ze bleven allebei. Dat ging wel ten koste van het aantal speelminuten, dat aanzienlijk minder is dan vorig seizoen.

Cruijff: "Ik denk dat ze hun wedstrijden wel hebben gespeeld. Ze zijn er vanaf de voorbereiding bij geweest en de laatste wedstrijd stonden ze allebei in de basis. Er staat veel druk op de trainer om te winnen, dus die denkt niet aan andere zaken. Hij denkt alleen aan winnen en op basis daarvan maakt hij zijn opstelling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl