NOS Voetbal

'Wat Barcelona met Frenkie doet is onbegrijpelijk, ze zijn het spoor bijster'

'Wat Barcelona met Frenkie doet is niet te begrijpen, deze club is het spoor helemaal bijster'

Frenkie de Jong staat voor een duivels dilemma. Moet hij blijven bij Barcelona, waar een reserverol dreigt maar waar hij nog vele miljoenen aan uitgesteld salaris tegoed heeft? Of moet hij eieren voor zijn geld kiezen en naar Manchester United verkassen?

De analisten van Studio Voetbal zijn het over één ding in elk geval roerend eens. "Wat Barcelona met Frenkie doet is niet te begrijpen", zegt Arno Vermeulen. "Deze club is het spoor helemaal bijster, met voorzitter Joan Laporta voorop."

Barcelona kampte een jaar geleden nog met een schuld van 1,4 miljard euro. "Toch geven ze deze zomer 150 miljoen uit aan transfersommen en zelf verkopen ze slechts voor 28 miljoen aan spelers. Dus er moet weer heel veel geld bij en daarom willen ze van Frenkie af", legt Vermeulen uit.

Bij de supporters is de Nederlandse middenvelder nog altijd zeer populair. Zondagavond bij de laatste oefenwedstrijd van FC Barcelona tegen het Mexicaanse Pumas (6-0 zege) werden alle spelers één voor één voorgesteld. Het publiek reageerde enthousiast toen De Jong het veld in Camp Nou betrad.

De Jong mocht aan het begin van de tweede helft invallen. Barcelona stond op dat moment al met 4-0 voor, onder meer dankzij een treffer en twee assists van aanwinst Robert Lewandowski.

De Jong begon getergd aan zijn invalbeurt en wilde zich duidelijk laten zien. Hij leidde de 5-0 van Pierre-Emerick Aubameyang in en stak even later met de bal aan de voet het hele veld over. In de slotfase bepaalde de middenvelder de eindstand op 6-0. Hij veroverde de bal op de helft van Pumas en rondde zelf af.

'Ze verkopen de club aan de duivel'

Volgens Vermeulen zet Laporta de toekomst van Barcelona op het spel, door een voorschot te nemen op latere inkomsten en nu al veel geld uit te geven. "Ze hebben 700 miljoen binnengehaald. Hoe doen ze dat? Ze verkopen de club aan de duivel."

De Jong oogde verre van opgewekt bij de oefenwedstrijd tussen Barcelona en Pumas

Barcelona heeft 25 procent van de televisierechten voor de komende 25 jaar alvast verkocht, evenals de helft van de clubmerchandise. "Laporta neemt heel veel risico en dat moet je nooit doen. Zelf is hij weg over een paar jaar, en dan hebben zijn opvolgers er heel lang last van."

In coronatijd kwam De Jong het financieel zwalkende Barcelona tegemoet door tijdelijk genoegen te nemen met een lager salaris. Afgesproken werd dat het bedrag in de komende jaren uitbetaald zal worden.

"Inclusief bonussen gaat hij 100 miljoen euro verdienen, als Frenkie zijn poot stijf houdt", weet Vermeulen.

Het salaris van Frenkie de Jong bij Barcelona. Hij kwam in coronatijd met de club overeen dat vele miljoenen pas enkele jaren later uitbetaald zullen worden.

Rafael van der Vaart hoort het verhaal met stijgende verbazing aan. "Ze moeten zich kapot schamen bij Barcelona. Er moet toch een keer iemand opstaan die het voor de spelers opneemt?"

'Frenkie gaat weer spelen'

Ibrahim Afellay verwacht dat De Jong ondanks alles bij Barcelona blijft. "Ik geloof heilig dat deze jongen weer gaat spelen, daar is hij gewoon veel te goed voor. De Jong kan bij elke club ter wereld mee. Uiteindelijk heeft Barcelona zelf een contract met hem afgesloten, daar zullen ze zich aan moeten houden."

"En toch denk ik dat hij naar Manchester United gaat", besluit Pierre van Hooijdonk.

Over mogelijke transfers gesproken: kijk hieronder naar Korte Corner over Jasper Cillessen en NEC. En in de rubriek Eindsignaal wordt PSV-trainer Ruud van Nistelrooij belicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl