NOS Nieuws

Honderden doden in Pakistan door ziekten na overstromingen

In Pakistan zijn 324 mensen overleden aan diarree, malaria, dengue en huidinfecties als gevolg van de zware overstromingen. Als de benodigde hulp langer uitblijft kan de situatie nog meer uit de hand lopen, melden autoriteiten.

Stilstaand water vormt een broedplaats voor bacteriën en muggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een tweede ramp door de verspreiding van ziektes door het water.

Een derde van Pakistan staat onder water door de natuurramp en 33 miljoen mensen zijn getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun woning en leven nu in tentenkampen.

Monstermoesson

Sinds juni kampt Pakistan met een "monstermoesson". Gewassen en honderden dorpen zijn weggespoeld en belangrijke infrastructuur als wegen en ziekenhuizen is vernield. Volgens experts is de hevige regenval hoogstwaarschijnlijk een gevolg van klimaatverandering.

Volgens persbureau AP zijn er momenteel 1569 mensen om het leven gekomen door de overstromingen. Dit aantal is zonder de 324 slachtoffers van de ziektes. Een groot deel van hen, 701 slachtoffers, komt uit de provincie Sindh in het zuiden van Pakistan.

Koken en drinken met vervuild water

Er is een groot tekort aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Koken met en drinken van vervuild water is door de huidige situatie onvermijdelijk.

In Sindh hebben geïmproviseerde gezondheidsfaciliteiten en mobiele ziekenhuizen sinds juli al meer dan 2 miljoen patiënten behandeld, melden lokale autoriteiten.

Inmiddels zakt het water op sommige plekken, maar het kan twee tot zes maanden duren voordat het helemaal weg is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl