NOS Nieuws

Onderzoek: catastrofale neerslag Pakistan waarschijnlijk gevolg van klimaatverandering

De extreme regenval die afgelopen zomer catastrofale gevolgen had voor Pakistan, hangt waarschijnlijk samen met klimaatverandering. Dat concluderen 26 klimaatwetenschappers die verbonden zijn aan het internationale netwerk World Weather Attribution (WWA).

De wetenschappers baseren zich op klimaatmodellen en weerdata. Die laten zien dat de regenval door de temperatuurstijging op aarde als gevolg van de klimaatverandering toenam. In de zwaarst getroffen zuidelijke provincies Sindh en Balochistan bedroeg de toename in de vijfdaagse periode met het hevigste noodweer 50 procent. In de Indus-vallei nam in de periode van 60 dagen met het hevigste noodweer met 75 procent toe.

Zonder klimaatverandering zou het waarschijnlijk minder hebben geregend. Of dat zo is, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen omdat de hoeveelheid neerslag die in deze regio valt nogal eens varieert en er mogelijk ook andere oorzaken een rol hebben gespeeld.

Klimaatcatastrofe

De bevindingen sluiten aan bij onderzoek van het klimaatpanel van de VN, het IPCC. De VN sprak eind juni al van een "ongekende klimaatcatastrofe" in Pakistan, dat in de maanden juni, juli en augustus kampte met noodweer. Zeker 1300 mensen kwamen om, 1,7 miljoen woningen werden verwoest of raakten beschadigd, evenals ruim 1400 zorgfaciliteiten. 6700 kilometer van het wegennet liep zware schade op. In Sindh en Balochistan viel respectievelijk zeven en acht keer meer regen dan in augustus gebruikelijk is.

Ruim een miljoen huizen in Pakistan zijn beschadigd of volledig verwoest, zoals in Ratodero:

Watersnood in Pakistan: 'Onze huizen zijn verwoest'

WWA publiceerde in mei ook al een onderzoek naar het verband tussen extreem weer en klimaatverandering in Pakistan. Toen lag de focus op de langdurige hittegolven waar Pakistan door werd geteisterd voordat het moessonseizoen (en dus de extreme regenval) in juni begon. Zulke hittegolven zijn door de opwarming van de aarde 30 keer waarschijnlijker geworden dan 120 jaar geleden, toen de aarde nog niet 1,2 graden was opgewarmd, constateerden de onderzoekers destijds.

Dit nieuwe onderzoek richt zich op neerslag en draagt bij aan de zoektocht van wetenschappers naar de oorzaken van extreme weersomstandigheden. "Hoe meer van deze studies we doen, hoe duidelijker dat beeld wordt", zegt Sjoukje Philip, die als KNMI-onderzoeker bij het netwerk WWA betrokken is.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar modellen die voorspellen wat er gebeurt als de opwarming oploopt naar 2 graden. Dan zal de neerslag in Pakistan waarschijnlijk nog extremer worden, staat in het onderzoeksrapport. "Een logische conclusie", zegt Philip. "Als de atmosfeer warmer wordt, houdt het meer vocht vast, wat extremere regenbuien veroorzaakt."

Daarom is het volgens Philip noodzakelijk dat Pakistan zich aan deze nieuwe, extreme regenbuien aanpast. "Het onderzoek gaat niet alleen om het klimaat en het weer, maar ook om de wijze waarop dat effect heeft op mensen." Philip wijst onder meer op de oogsten die door de langdurige hitte zijn mislukt en de miljoenen mensen die op andere manieren door het noodweer zijn getroffen.

Pakistan is nog altijd hard bezig om het water uit de overstroomde gebieden weg te krijgen. De regering zet daarvoor "alle mogelijke technische middelen" in, aldus de Pakistaanse minister van Klimaat Sherry Rehman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl