NOS NieuwsAangepast

Dodental protesten Iran vanwege dood jonge vrouw loopt op

Het dodental bij de protesten in Iran vanwege de dood van een jonge vrouw blijft oplopen. Zeker zeven mensen zouden zijn omgekomen.

Gisteren kwamen twee demonstranten om het leven in de stad Kermanshah, meldt persbureau Reuters. Ook vielen in de westelijke stad 25 gewonden bij de protesten. Eerder kwamen drie demonstranten om bij de protesten. Onder de slachtoffers zou ook een lid van de veiligheidsdiensten zijn.

Volgens de openbaar aanklager van Kermanshah zijn de demonstranten niet gedood door de veiligheidsdiensten, maar door "antirevolutionaire elementen", zoals hij dat beschrijft. Informatie uit Iran is moeilijk te verifiëren.

Hoofd niet bedekt

De 22-jarige Mahsa Amini overleed vorige week. Ze was opgepakt omdat ze zich volgens de religieuze politie niet zou hebben gehouden aan de regel dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken. Sindsdien gaan vrouwen en mannen de straat op om te demonstreren. Sommige vrouwen verbranden hun hoofddoek.

Op sociale media verschijnen af en toe filmpjes van de protesten van ooggetuigen, maar het is de vraag hoelang dat nog wordt toegestaan. Een krant meldt vandaag dat het internetgebruik in het land "om veiligheidsredenen" misschien gelimiteerd wordt. Dat zou de minister van Communicatie tegen de krant hebben gezegd.

Kort daarna schreef de krant dat er de afgelopen dagen sprake was van tijdelijke beperkingen van het internetgebruik op sommige plaatsen, maar dat die inmiddels opgeheven zijn. Over nieuwe ingrepen werd niets gemeld.

Ook vandaag wordt geprotesteerd, onder meer bij de universiteit van Teheran:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl