NOS NieuwsAangepast

Iraanse vrouwen verbranden hoofddoek en knippen haar af na dood Mahsa Amini

De protesten in Iran naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini houden aan. Amini werd vorige week gearresteerd omdat ze zich volgens de religieuze politie niet hield aan de regel dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken.

De Iraanse werd volgens ooggetuigen na haar arrestatie mishandeld en zakte later op het politiebureau in elkaar. Ze overleed nadat ze drie dagen in coma had gelegen. De politie spreekt van een "ongelukkig incident" en zei dat de vrouw een hartaanval kreeg toen ze naar het politiebureau werd vervoerd.

Traangas

Uit woede over de dood van de vrouw verbranden Iraanse vrouwen hun hoofddoek en knippen hun haar af, is te zien in filmpjes op sociale media. Daarnaast gaan er filmpjes rond van protesten in steden en op universiteiten, waarbij ordetroepen traangas inzetten. Ook zou er zijn geschoten.

Een Koerdische mensenrechtenorganisatie zegt dat bij een van die protesten twee doden zijn gevallen. Het zou gaan om twee mannen in de Koerdische stad Divandarreh. Over de doodsoorzaak wordt niets gezegd. Het bericht wordt tegengesproken door de Iraanse staatstelevisie.

NOS-correspondent Daisy Mohr was in juni in Iran toen ze zag dat er meer Iraanse vrouwen hun hoofddoek lieten zakken op hun achterhoofd of hem om hun schouders hadden geslagen dan eerder. "Heel opvallend", zegt Mohr. "Het was de eerste keer in vijftien jaar dat ik dagelijks vrouwen zonder hoofddoek zag op straat."

Het dragen van hoofdbedekking en lange loszittende kleding is verplicht sinds de Iraanse revolutie van 1979. Het niet dragen van een hoofddoek was dus een duidelijke vorm van protest. Op dat moment werd er nauwelijks ingegrepen door de zedenpolitie.

Mohr denkt dat veel mensen de dood van Mahsa Amini aangrijpen om zich uit te spreken. "Dit lijkt het moment te zijn waarop het escaleert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl