NOS WielrennenAangepast

Artsen geven Van Vleuten sprankje WK-hoop ondanks breuk: 'Ze zeiden: succes!'

Van Vleuten sluit wegwedstrijd niet uit, ondanks breukje: 'Artsen zeiden: succes zaterdag'

Annemiek van Vleuten heeft bij haar val in de gemengde ploegentijdrit van het WK in Australië een breukje opgelopen in haar elleboog. Dat blijkt na onderzoek in het ziekenhuis. Toch gaat er nog geen streep door haar deelname aan de wegwedstrijd zaterdag.

"Het is een stabiele breuk", vertelde Van Vleuten na terugkeer in het hotel van de Nederlandse ploeg in Sydney. "Er is geen operatie nodig. Ik werd geholpen door echte fietsliefhebbers en die zeiden allemaal: 'Succes zaterdag!'."

Pijn verdragen

De twinkeling in haar ogen verraadt dat Van Vleuten graag zou willen geloven in die voorspelling. Maar ze is ook realistisch over de wegwedstrijd. "Ze denken dat het kan. 'Als je de pijn kan verdragen, dan kun je koersen', zeiden ze. Nou, we gaan kijken hoe het gaat."

"Het is in ieder geval medisch verantwoord om mee te doen. Maar ik heb best een harde klap gemaakt en ben best bont en blauw. We gaan morgen op de roller even proberen hoe het gaat."

Nederlands drama bij gemengde ploegentijdrit: pech voor Mollema, Van Vleuten valt

Ook als de wegwedstrijd geen haalbare kaart blijkt, ziet Van Vleuten een klein lichtpuntje. Meer dan eens viel ze op een cruciaal moment en moest ze vervolgens in haar vrije maanden vooral revalideren.

Denk bijvoorbeeld aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, haar val bij het WK in Innsbruck (2018) en haar val in Parijs-Roubaix vorig jaar. Dat lijkt nu niet aan de orde. "Ik weet in ieder geval dat dit niet een heel lang of slepend probleem is. Er is ook geen operatie nodig."

Geen vervangster

In 2020 startte Van Vleuten in de wegwedstrijd van het WK in Imola met een brace ter bescherming van een gebroken pols. Die blessure liep ze twee weken eerder op bij een val (in het roze) in de Giro Rosa. Van Vleuten werd tweede, achter Anna van der Breggen.

"Annemiek mag met dit stabiele breukje fietsen, maar de vraag is uiteraard wel met hoeveel pijn dat gaat zijn", aldus bondscoach Loes Gunnewijk. "Dat gaan we komende dagen zien. We hopen dat Annemiek nog altijd kan starten, maar dat moet wel verantwoord zijn."

Mocht Van Vleuten niet kunnen rijden, dan wordt er geen vervangster opgeroepen.

NOS
WK wielrennen

Van Vleuten ging vanochtend vlak na de start van de Nederlandse vrouwen hard onderuit. "Mijn voorband explodeerde", vertelde ze aanvankelijk over het moment waarop ze haar evenwicht verloor. "Ineens lag ik op de grond."

Op beelden van de val lijkt de klapband na de val te zijn ontstaan, bij de botsing tegen het dranghek. Waarschijnlijker is dat een schakelprobleem met haar ketting de Europees kampioene uit evenwicht heeft gebracht.

"Ik heb de beelden teruggekeken en het lijkt op een 'chain slip' of iets dergelijks", vertelde Van Vleuten. Daardoor verloor ik mijn balans. Ik probeerde hem nog overeind te houden, maar dat lukte niet. En dan val ik."

Van Vleuten heeft val teruggekeken: 'Geen exploderende band, maar kettingprobleem'

Het lijkt erop dat haar ketting onverwacht van het buiten- naar het binnenblad geschakeld werd. "Geen idee hoe dat kan. Ik kan het ook niet verklaren. Natuurlijk denk je dat je zelf aan de knoppen hebt kunnen zitten. Maar om zo te schakelen, moet ik beide knopjes tegelijk en ook best wel lang vasthouden. En dat heb ik volgens mij niet gedaan."

"Voor mij heeft het ook niet veel zin om er verder over na te denken. Voor mijn sponsoren misschien wel, maar zelf wil ik zo snel mogelijk vooruitkijken."

Grote deceptie

Van Vleuten was er veel aan gelegen om de wereldtitel in de gemengde ploegentijdrit binnen te slepen. Niet voor niets had zij persoonlijk Mathieu van der Poel gevraagd om deel te nemen.

Na een ook al teleurstellende WK-tijdrit lijkt haar gang naar Australië uit te lopen op een flinke deceptie. In de wegwedstrijd, die zaterdag in de vroege ochtend verreden wordt, geldt zij samen met Marianne Vos als kopvrouw van de Nederlandse equipe.

Bekijk hieronder de eerste reacties van Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Riejanne Markus na de gemengde ploegentijdrit.

Kort na haar valpartij woensdagochtend leek een verslagen Van Vleuten al geen rekening meer te houden met een goede prestatie in de wegwedstrijd. "Ik kan niet geloven wat er gebeurd is. Mijn hele zijkant is gebutst, vooral mijn elleboog voelt niet goed", bekeek ze de schade. "We gaan naar het ziekenhuis om een foto te maken. Ik ben er sowieso niet van opgeknapt".

Ploeggenoot Riejanne Markus was zich kapot geschrokken. "Ik hoorde echt een klap achter me, jongen", blikt ze terug. "Dan gaat er van alles door je hoofd. Ik hoop dat het oké is met haar."

Eerder in de wedstrijd was ook Bauke Mollema al uitgevallen met materiaalpech, waardoor de Nederlandse ploeg geen rol van betekenis meer speelde. Al werd met twee renners minder nog wel een vijfde plaats behaald.

"Ik denk dat we zonder pech meedoen voor goud", zei een stevig balende Mollema. "We hebben ons best gedaan", zegt Ellen van Dijk.

Bekijk hieronder de eerste reacties van Bauke Mollema en Mathieu van der Poel na de gemengde ploegentijdrit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl