NOS Nieuws

'Duitsland kondigt morgen nationalisatie energiebedrijf Uniper aan'

De Duitse regering maakt morgen naar alle waarschijnlijkheid de nationalisatie van energiebedrijf Uniper bekend. Duitsland zou van plan zijn 8 miljard euro in de noodlijdende gasimporteur te steken, meldt persbureau Reuters op basis van betrokkenen bij de deal.

Als Duitsland het energiebedrijf inderdaad nationaliseert, komt de totale kapitaalinjectie van de Duitse overheid in het bedrijf uit op 29 miljard euro. De afgelopen maanden werd Uniper namelijk al ondersteund met leningen en vermogen van de staat.

De overheid wil nu een meerderheidsbelang in Uniper van 78 procent kopen. De aandelen worden overgenomen van het Finse moederbedrijf van Uniper, Fortum, waar de Finse overheid weer grootaandeelhouder van is.

Energiecrisis overleven

Een woordvoerder van Uniper laat weten dat de deal nog niet rond is. Volgens het energiebedrijf worden er wel "afrondende gesprekken" met de overheid gevoerd. Morgen staat een persconferentie gepland.

De voorzitter van de ondernemingsraad van Uniper benadrukt in de Duitse krant Rheinische Post dat de nationalisatie goed nieuws is. "We moeten de staat als grootaandeelhouder hebben om de energiecrisis te overleven en om op lange termijn de energietransitie succesvol te doorlopen."

Peperduur gas inkopen

Met de overname moet voorkomen worden dat de Duitse energiesector omvalt. Energiebedrijven in het land hebben het financieel zwaar nu er nauwelijks gas uit Rusland komt vanwege de westerse sancties. Zo heeft Rusland de gasleveringen via de belangrijke gaspijplijn Nord Stream 1 al enige tijd stilgelegd. Uniper moet echter nog steeds gas aan klanten leveren en is daarom genoodzaakt elders peperduur gas in te kopen.

Faillissementen van grote energiebedrijven zouden een klap zijn voor de Duitse economie. Persbureau Bloomberg meldde onlangs dat de Duitse regering ook vergevorderde gesprekken voert over de aankoop van een meerderheidsbelang in energieconcerns VNG en Securing Energy for Europe (SEFE).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl