AFP
NOS Sport

F1-kalender 2023: Zandvoort 27 augustus, Monaco blijft, Las Vegas komt erbij

De Formule 1-kalender zit in 2023 nog net wat voller dan dit jaar. Het aantal races wordt uitgebreid met twee grand prix, van 22 naar 24 raceweekenden.

De Monegasken juichen, want de GP van Monaco staat gewoon op het programma. Op 28 mei om precies te zijn. Het F1-circus trekt volgend seizoen drie keer naar de Verenigde Staten. Naast Miami en Texas zal er ook worden geracet in Las Vegas.

Bovendien wordt er ook weer geracet in Qatar. Ook de GP van China staat ingepland, maar of die ook echt zal worden gereden is onzeker. Dat hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus in China. Het wereldkampioenschap begint op 5 maart in Bahrein en eindigt op 26 november in Abu Dhabi.

AFP
Formule 1 in Monaco

De raceklassieker in Monaco blijft in ieder geval tot en met 2025 op de kalender van de Formule 1. Dat vertelde Formule 1-baas Stefano Domenicali, kort nadat de internationale autosportfederatie FIA de goedgekeurde racekalender van 2023 presenteerde.

"Het verheugt mij te kunnen bevestigen dat we tot en met 2025 in Monaco zullen racen en ik kijk ernaar uit de straten van het beroemde vorstendom weer te zien voor het kampioenschap van volgend jaar op 28 mei", aldus Domenicali.

Zandvoort eind augustus

De Dutch Grand Prix op Zandvoort is op 27 augustus de eerste race na de zomerstop. Het spektakel op het circuit in de duinen, waar dit jaar meer dan 300.000 toeschouwers werden verwelkomd, is een week naar voren gehaald en heeft in 2023 de plek op de kalender gekregen die traditioneel toebehoorde aan de Grote Prijs van België op Spa-Francorchamps. De race in de Ardennen is verplaatst naar 30 juli.

Jan Lammers, sportief directeur van de GP in Zandvoort, kan met die minimale wijziging prima leven. "Dat weekje maakt niet zo veel uit. Het is vooral belangrijk dat we ingedeeld zijn in de nazomer, als het goed weer is en veel mensen al op vakantie zijn geweest."

Met 24 races wacht de F1 een bomvol seizoen. Mooi voor de liefhebber, maar pittig voor sporters, teams en organisatoren, vindt Lammers. "Het wordt gigantisch druk en de belasting voor de betrokkenen is enorm. Ook voor coureurs wordt het heftig, want ook dit seizoen wordt al als zwaar ervaren. Maar het is een logisch gevolg van de groei van de F1."

Dat de FIA ervoor gekozen heeft om de kalender uit te breiden verbaast Lammers niet. "Met het oog op hun financiële toekomst moeten zij haast wel. Er zijn investeringen gedaan die terug moeten worden verdiend. En het is mooi dat klassiekers als Spa en Monaco nog op de kalender staan. Aan zulke circuits heeft de sport veel te danken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl