NOS Wielrennen

Goed nieuws voor Pogacar: Ineos-renner Adam Yates stapt over naar UAE

Tadej Pogacar zal niet graag terugdenken aan woensdag 13 juli, de dag waarop hij de Tour de France verloor. In die zware bergrit kreeg Pogacar te maken met het 'masterplan' van Jumbo-Visma op de Galibier en op de Col de Granon boog de Sloveen uiteindelijk het hoofd.

Of het anders zou zijn gelopen als Pogacar over een sterkere ploeg had beschikt, zullen we nooit weten. Zijn ploeg neemt in ieder geval maatregelen. Adam Yates rijdt de komende drie jaar namelijk voor UAE Emirates. Hij komt over van Ineos.

AFP
Adam Yates kwam als vijfde boven op de Col du Granon, 41 seconden voor Tadej Pogacar.

Na zijn vierde plaats in de Tour de France van 2016 werd de toen 23-jarige Yates een grote toekomst voorspeld als ronderenner. Met zijn keuze voor Ineos in 2020 hoopte hij de laatste stap naar het podium van een grote ronde te kunnen zetten. Dat lukte niet.

Hij werd vorig nog wel vierde in de Vuelta, maar in de Tour kwam hij niet verder dan twee negende plaatsen. Bij UAE zal hij vermoedelijk als schaduwkopman uitgespeeld worden, want naast Pogacar heeft de ploeg ook João Almeida en Juan Ayuso (derde in de Vuelta) in de gelederen.

Ook BikeExchange, de ploeg van zijn tweelingbroer Simon Yates, had interesse om de Brit aan te trekken.

Memorabele zege in Clásica San Sebastián

Adam Yates boekte achttien profzeges en behaalde talloze ereplaatsen. Hij geldt als specialist in kortere rittenkoersen. Zo won hij de UAE Tour in 2020, de Ronde van Catalonië in 2021 en onlangs nog de Ronde van Duitsland.

Zijn overwinning in de Clásica San Sebastián van 2015 geldt nog altijd als een van de meest curieuze van de laatste jaren. Niet Yates, maar de Belg Greg Van Avermaet leek namelijk op weg naar de zege die dag.

Clásica San Sebastián 2015: Yates komt vertwijfeld over de finish, maar wint wel

Van Avermaet werd in gewonnen positie echter geschept door een motor en belandde achter de toeschouwers in de berm. Nietsvermoedend reed de toen 22-jarige Yates langs de plek waar Van Avermaet zijn wonden likte en vervolgde zijn achtervolging. Tenminste, dat dacht hij.

Toen hij solo over de streep kwam, durfde Yates aanvankelijk niet te juichen in de veronderstelling dat hij tweede was geworden. Pas later begreep hij dat hij gewonnen had.

De onduidelijkheid bij Yates was trouwens te begrijpen. Door technisch problemen bij de Spaanse televisie waren slechts de laatste zeven kilometer van de koers te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl