Ruiten van de bijgebouwen zijn gesneuveld
NOS NieuwsAangepast

'Rusland valt kerncentrale aan, explosie op 300 meter van reactor'

Rusland heeft afgelopen nacht een aanval uitgevoerd op de kerncentrale Joezjno-Oekrajinsk, meldt de Oekraïense atoomwaakhond Energoatom. Op vrijgegeven beelden is te zien dat vannacht een krachtige explosie op het terrein plaatsvond. Volgens de waakhond gebeurde dat op slechts 300 meter van de kernreactoren.

De drie reactoren zijn in werking gebleven. De schokgolf heeft wel schade toegebracht aan de omliggende gebouwen van de kerncentrale. Een deel van het complex is stilgelegd, evenals drie hoogspanningsleidingen. Zeker honderd ruiten zijn gebroken, aldus Energoatom.

Camerabeeld van de explosie:

Explosie bij kerncentrale in Oekraïne

De kerncentrale ligt op zo'n 200 kilometer afstand van het front, ten noordwesten van de stad Mykolajiv en op 150 kilometer afstand van de Moldavische grens. Het is qua grootte de tweede kerncentrale van Oekraïne. De kerncentrale produceert 10 procent van de nationale elektriciteitsproductie en voorziet zo'n vijf miljoen inwoners van stroom.

Hier ligt de kerncentrale:

Energatom beschuldigt Rusland in een verklaring van nucleair terrorisme. "Dit moet onmiddellijk een halt worden toegeroepen om een ramp te voorkomen." President Zelensky schrijft op Telegram dat Rusland de hele wereld in gevaar brengt: "We moeten ze stoppen voordat het te laat is".

Kerncentrale Zaporizja

De aanval op kerncentrale Zuid-Oekraïne volgt op maandenlange gevechten rond de grootste kerncentrale van het land, in de regio Zaporizja. Dat complex werd vorige week volledig stilgelegd en losgekoppeld van het elektriciteitsnet. De centrale ligt in door Rusland bezet gebied en heeft schade opgelopen door beschietingen over en weer. Volgens Oekraïne heeft Rusland militaire voertuigen en wapens opgeslagen op het terrein van de centrale.

VN-atoomwaakhond IAEA concludeerde onlangs dat er in Zaporizja schade is aan het gebouw voor kernbrandstof, de opslagfaciliteit voor vast radioactief afval en aan het gebouw met het centrale alarmstation. Het IAEA pleit voor een veiligheidszone rond de centrale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl