De Hongaarse premier Orbán
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie wil Hongarije 7,5 miljard korten vanwege corruptie en fraude

De Europese Commissie wil 7,5 miljard euro aan EU-fondsen voor Hongarije opschorten. De sanctie is bedoeld om premier Orbán te dwingen maatregelen te nemen tegen corruptie en fraude met EU-geld.

Het is de eerste keer dat de Europese Commissie deze stap voorstelt vanwege tekortkomingen in de rechtsstaat in een EU-land. De EU-lidstaten moeten het voorstel goedkeuren.

De Commissie heeft de pijlen specifiek gericht op drie fondsen waarmee de afgelopen jaren veel zou zijn gesjoemeld, vooral geld dat wordt uitgekeerd aan de Hongaarse overheid om verbeteringen in het land door te voeren. Veel van deze EU-subsidies zouden in handen zijn gekomen van vrienden van Orbán.

Geld van EU-fondsen dat afgelopen jaren wel goed is terechtgekomen, zal gewoon uitgekeerd worden. Zo krijgt het land ook miljarden aan EU-landbouwgeld, maar met deze subsidies gaat er niet zo veel mis en dus gaat de Commissie hier niet op korten.

Waarschuwingen

In een reactie heeft Hongarije gezegd dat het zich gaat houden aan de zeventien maatregelen die zijn opgelegd door de Commissie, om weer aanspraak te maken op de subsidies. "We hebben afspraken gemaakt die we kunnen nakomen", zegt minister Navracsics. "We zullen de subsidies dan ook niet verliezen."

De afgelopen jaren is Hongarije meerdere keren op de vingers getikt wegens de grootschalige corruptie in het land. Premier Orbán zou EU-geld gebruiken om bevriende bedrijven te financieren. Daarnaast zijn onafhankelijke media steeds verder onder druk komen te staan.

De Commissie oordeelde in april dat de maat vol was en begon het rechtsstaatmechanisme tegen het land. Dit is een maatregel die de EU kan inzetten als een land zijn rechtstaat niet op orde heeft. Als na meerdere waarschuwingen een land te weinig verandert dan kan een deel van de EU-subsidies voor het land worden ingetrokken. Afhankelijk van hoe groot de problemen zijn in het land wordt bepaald hoeveel geld er wordt ingehouden.

Nog één kans

Volgens de Commissie heeft Hongarije zich wel iets beter opgesteld de afgelopen twee maanden. Eurocommissaris Hahn zegt er dan ook vertrouwen in te hebben dat Hongarije de nodige wetten aanpast en maatregelen doorvoert.

Hongarije heeft nog één kans om zich te verbeteren. De Commissie heeft zeventien wettelijke maatregelen bekendgemaakt die het land moet doorzetten. Zo moet het land bijvoorbeeld een anti-corruptie-eenheid oprichten. Daarnaast moeten er meerdere wetten worden aangepast en moeten bedrijven, organisaties en personen die gebruikmaken van EU-geld openbaar worden gemaakt. Als Hongarije al die maatregelen voor 19 november doorvoert dan kan het toch nog kans maken op de EU-miljarden.

Nieuwsuur blikte gisteren al vooruit op het besluit van de commissie.

Hongarije vreest dichtdraaien EU-geldkraan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl