NOS Nieuws

Greta filmt het dagelijkse leven in verwoest Marioepol: 'Vergeet ons niet'

  • Chiem Balduk

    Redacteur buitenland

  • Chiem Balduk

    Redacteur buitenland

Het vechten is voorbij, maar het leven in het grotendeelse verwoeste Marioepol is nog altijd zwaar. In grote delen van de stad is al maanden geen stroom, gas en schoon drinkwater, al is de stad sinds de Russische verovering uit het nieuws verdwenen.

Dat baart de 24-jarige Greta Kobotova zorgen. Zij woont samen met haar moeder in de de zwaarbevochten Oekraïense havenstad. Voor de NOS heeft ze video's gemaakt over het dagelijks leven in de stad, variërend van de zoektocht naar water tot de ontdekking van het verbranden van lijken. "Mensen moeten zien wat de realiteit is."

Bekijk haar leven in Marioepol hier:

'Jongens ik vertel jullie een verschrikkelijk verhaal uit Mariepol'

Hoewel Oekraïne in rap tempo gebieden rond Charkov en Cherson heroverde, is een bevrijding van Marioepol voorlopig niet aan de orde. De stad in de zuidoostelijke hoek van het land ligt ver van de frontlinie en is van alle kanten omsloten door terrein dat in handen is van Russen. "Ik ben bang dat mensen ons daarom zullen vergeten", zegt Greta.

Voorlopig blijven grote delen van de stad in puin liggen, al claimt het Russische ministerie van Defensie in razendsnel tempo nieuwe appartementencomplexen te zullen bouwen. Dit jaar nog moet het militaire bouwbedrijf 1500 gloednieuwe woningen opleveren.

Veilig in Kiev, maar niet blij

Sinds twee weken is Greta in Kiev, waar ze naartoe is gereisd om een achtergelaten kat naar de gevluchte baasjes te brengen. Ze kreeg hulp bij de riskante overtocht via het front bij Zaporizja. Zo'n reis kan door alle controles dagen duren, maar Greta had geluk: de veiligheidscheck ging relatief snel. "Maar de militairen daar vinden het leuk om met je te flirten, daar moet je even doorheen."

Ze is tot rust gekomen in Kiev, maar toch voelt ze zich er niet op haar gemak. "Ik wilde wel ervaren hoe het is om in vrijheid te leven, maar het voelt alsof ik op een andere planeet ben."

Volgens Greta ervaren veel gevluchte inwoners uit Marioepol hetzelfde. "Hier in Kiev begrijpen ze echt niet wat wij hebben meegemaakt. Een keer per week een raketaanval op de stad is echt wat anders dan de eindeloze gevechten en verwoesting in Marioepol."

Veel vluchtelingen willen daarom terug naar Marioepol, volgens Greta. Ze is zelf van plan volgende maand terug te reizen naar de stad waar ze is geboren en getogen. Ondanks de verwoesting en het gebrek aan basisbehoeftes. "Ik wil gewoon mijn oude leven terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl