In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Operatie Market Garden herdacht op regenachtige Ginkelse Heide

Op de Ginkelse Heide bij Ede is de bevrijdingsoperatie Market Garden herdacht. Na twee jaar met een uitgeklede herdenking werd vandaag, ondanks de regen, uitgebreid stilgestaan bij de operatie.

De herdenking begon met de luchtlandingen. Een van de landingen, de vrije val van het pathfinder-peloton van de Luchtmobiele Brigade, ging niet door vanwege de harde wind, meldt Omroep Gelderland.

Een massale dropping, met 250 parachutisten, ging gedeeltelijk door. De parachutisten sprongen uit vliegtuigen om de Slag om Arnhem uit 1944 te herdenken. Toen sprongen in vijftien minuten tijd bijna 2000 parachutisten.

Na de luchtlandingen hielden burgemeester Verhulst van Ede en vertegenwoordigers van verschillende Airborne-organisaties toespraken.

Kijk hier de luchtlandingen terug:

Market Garden was een riskant plan van de geallieerden voor de bevrijding van het oosten van Nederland, om daarna snel te kunnen doorstoten naar het Ruhrgebied en uiteindelijk zelfs de Duitse hoofdstad Berlijn. Daartoe landden duizenden parachutisten ver achter de Duitse linies op de Ginkelse Heide. Zij moesten de bruggen over de Maas, Waal en Rijn heroveren op de Duitsers. Tegelijkertijd zouden de Britten vanuit het zuiden oprukken.

Het plan mislukte, vooral doordat de Duitse tegenstand veel groter was dan aanvankelijk ingeschat. Ook de communicatie tussen de verschillende geallieerde troepen was slecht. De bevolking van Arnhem en Oosterbeek kwam klem te zitten tussen de strijdende partijen.

Bekijk hier een terugblik op de gebeurtenissen in 1944:

Terugblik op operatie Market Garden en de Slag om Arnhem

Advertentie via Ster.nl