Fans van Ecuador tijdens het WK-kwalificatieduel met Argentinië
NOS Voetbal

Ecuador nog steeds WK-opponent Oranje: FIFA wijst bezwaar Chili ook in hoger beroep af

De FIFA heeft de zaak die Chili had aangespannen tegen Ecuador vanwege het laten meespelen van Byron Castillo ook in hoger beroep afgewezen. Daarmee is de deelname van Ecuador aan het WK vrijwel zeker. Op het WK in Qatar is het Zuid-Amerikaanse land bij Oranje in de groep ingedeeld.

Chili had bezwaar gemaakt tegen de kwalificatie van Ecuador, omdat Ecuador in WK-kwalificatiewedstrijden een niet-speelgerechtigde speler zou hebben opgesteld. Byron Castillo zou al in 1995 in Colombia zijn geboren en niet, zoals op de documenten staat, in 1998 in Ecuador.

Byron Castillo

De rechtsback speelde in acht van de achttien kwalificatieduels van zijn land. Chili eiste in juni in een protest bij de FIFA al dat die wedstrijden met een reglementaire 0-3 nederlaag voor Ecuador zou worden afgedaan. Daarmee zouden de Chilenen de plek in WK-poule A - met daarin verder Nederland, Qatar en Senegal - in hebben kunnen nemen.

Ook in hoger beroep valt de beslissing uit in het voordeel van Ecuador. "Afgezien van andere overwegingen, kon er op basis van de getoonde documenten van worden uitgegaan dat de speler de Ecuadoraanse nationaliteit heeft", aldus de wereldvoetbalbond.

Voorlopig speelt Ecuador op 20 november de openingswedstrijd van het WK tegen Qatar. Vijf dagen later volgt de ontmoeting met Oranje. Toch is Ecuadors deelname nog niet helemaal zeker. Chili kan de zaak nog aanspannen bij het sporttribunaal CAS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl