Reuters
NOS Nieuws

Lichamen gevonden in Izjoem met vastgebonden handen en touw om de nek

In een geïmproviseerde begraafplaats bij de bevrijde Oekraïense stad Izjoem zijn lichamen gevonden van mensen met vastgebonden handen en een touw om hun nek, zo melden verslaggevers van persbureau Reuters. De vondst wijst op mogelijke executies, gepleegd tijdens de Russische bezetting.

Eerder vandaag maakten Oekraïense bestuurders bekend dat in de net ontdekte graven, naast een al bestaande begraafplaats ten noordwesten van de stad, ongeveer 440 lichamen liggen. Sommige daarvan lagen in massagraven. Hoeveel van deze lichamen vastgebonden handen en touw om de nek hebben, is nog niet bekend. Hulpverleners en forensisch onderzoekers zijn nog bezig met het opgraven en onderzoeken van de lichamen.

'Dood en verderf'

De stad Izjoem, en een groot gedeelte van de omliggende regio Charkov, werden eerder deze maand bevrijd tijdens de snelle opmars van het Oekraïense leger. Al snel na die bevrijding werden er massagraven gevonden. Tijdens een videotoespraak gisteravond zei de Oekraïense president Zelensky dat hij verwachtte dat ook hier oorlogsmisdaden gepleegd zijn door de Russen. "Boetsja, Marioepol en nu helaas ook Izjoem. Rusland verspreidt overal dood en verderf en moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. De wereld moet Rusland verantwoording laten afleggen voor deze oorlog."

Zo werden de graven eerder vandaag aangetroffen:

Massagraf gevonden bij bevrijde stad Izjoem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl