NOS Nieuws

Wekdienst 16/9: Buschauffeurs naar Malieveld voor manifestatie • Koning Charles bezoekt Wales

Goedemorgen! Buschauffeurs in het streekvervoer komen vandaag naar het Malieveld in Den Haag voor een manifestatie, en de Britse koning Charles bezoekt Wales om zich te presenteren als het nieuwe staatshoofd.

Eerst het weer: vanuit het noordwesten stevige buien. Vooral in de kustprovincies kans op onweer en zware windstoten. Door een matige noordwestenwind is het fris met maximaal 16 graden. Tijdens het weekend blijft het buiig met veel wind en slechts 15 graden. Pas na het weekend wordt het droger en een fractie warmer.

Weer 16.9

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Koning Charles van het Verenigd Koninkrijk brengt een bezoek aan Wales. Daar presenteert hij zich als het nieuwe staatshoofd en woont hij een rouwbijeenkomst voor koningin Elizabeth bij.
  • Medewerkers van het streekvervoer leggen het werk neer voor een betere cao. Vakbond FNV zegt dat er duizenden buschauffeurs naar het Malieveld in Den Haag komen voor een manifestatie. Het personeel van de vervoerders HTM, RET en GVB doet niet mee aan de staking, omdat ze onder een andere cao vallen.
  • In het liquidatieproces Marengo komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi bijt het spits af en geeft haar visie op de verdenkingen.

Wat heb je gemist?

Kno-artsen vinden dat ook de horeca verplicht moet worden om de muziek zachter te zetten om gehoorschade bij bezoekers te voorkomen. Tot nu toe wordt daarover vooral gesproken met poppodia en festivals. De kno-artsen waarschuwen dat ook bezoekers van cafés en discotheken gehoorschade kunnen oplopen, met bijvoorbeeld oorsuizingen tot gevolg.

Met de festivals ligt er een afspraak muziek niet harder dan 103 decibel te zetten, de artsen vinden dat muziek in de horeca in ieder geval naar hetzelfde niveau moet worden gebracht. Liever nog zien ze dat 100 decibel de bovengrens wordt. Dat betekent op de decibelschaal een halvering van het lawaai.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Maya-klysma's met alcohol, onderzoek naar synchroon kloppende harten van geliefden en een algoritme waarmee je beter kunt roddelen zijn de drie Nederlandse winnaars van de jaarlijkse Ig Nobels, de prijs voor wetenschappelijk onderzoek waar je eerst om moet lachen en dan over gaat nadenken.

Andere onderzoeken die dit jaar in de prijzen vielen gingen over waarom eenden in een rijtje zwemmen, hoe je je vingers het efficiëntst kunt gebruiken bij het draaien van een deurknop en waarom geluk vaak bepalender is dan talent voor succes. "Als je vanavond geen Ig Nobelprijs hebt gewonnen volgende keer beter", gaf de presentator het publiek mee aan het einde. "En vooral ook als je er wel eentje hebt."

Een Maya-klysma

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl