De politie viel dinsdag onder meer de woning van Jumbo-topman Van Eerd, in Heeswijk-Dinther binnen
NOS NieuwsAangepast

Jumbo-topman Frits van Eerd blijft tot zeker vrijdag vastzitten

In het onderzoek naar witwassen en btw-fraude blijven acht van de negen verdachten, onder wie Jumbo-topman Frits van Eerd, voorlopig vastzitten. Hoewel het Openbaar Ministerie niet kan bevestigen dat het om Van Eerd gaat, melden bronnen rond het onderzoek aan het FD en NRC dat hij een van de verdachten is.

Jumbo laat in een verklaring weten dat er "in het kader van het onderzoek ook vragen (worden) gesteld aan Van Eerd". Het bedrijf wil niet bevestigen dat Van Eerd wordt vastgehouden, maar zegt wel dat tijdens zijn afwezigheid de "dagelijkse bedrijfsvoering van Jumbo (is) gewaarborgd door het directieteam".

Dinsdag vielen de politie en de FIOD meerdere woningen binnen vanwege een onderzoek naar witwaspraktijken. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland gaf opdracht voor de invallen.

De vrijgelaten verdachte is een 33-jarige man uit Assen. Hij blijft wel verdachte in de zaak. De andere verdachten zitten nog in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

De hoofdverdachte is een man van 58 uit de gemeente Aa en Hunze. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en van btw-fraude.

De negen werden dinsdag opgepakt bij politieacties op diverse locaties in Drenthe en Noord-Brabant. Ook in het huis van Van Eerd in Heeswijk-Dinther was een inval.

OM: 'Geld witgewassen via sponsorcontracten'

Volgens het Openbaar Ministerie werden geld en goederen witgewassen via autohandel, onverklaarbare contante stortingen, sponsorcontracten in de motorcrosssport en via transacties in onroerend goed. Daarnaast is er ook een verdenking van btw-fraude in de autohandel.

Hoofdverdachte Theo E. is een voormalig motorcrosser die Van Eerd zou kennen uit de motorcrosswereld. Van Eerd geldt als een groot racefanaat en steunt veel sporters.

De Jumbo-topman doet zelf mee aan lange-afstandsracen in een team met onder anderen oud F1-coureur Giedo van der Garde. Zijn bedrijf sponsort onder anderen motocrosser Jeffrey Herlings en F1-coureur Max Verstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl