Meesters Multi Media
NOS NieuwsAangepast

Witwasonderzoek: inval bij woning Jumbo-topman Van Eerd, 9 aanhoudingen

De politie en de FIOD zijn vanochtend een woning in Heeswijk-Dinther binnengevallen. Het gaat om de woning van Jumbo-topman Frits van Eerd. Ook elders in het land zijn doorzoekingen geweest vanwege een onderzoek naar witwaspraktijken, meldt het Openbaar Ministerie. Negen verdachten zijn in totaal aangehouden. Een 58-jarige man is hoofdverdachte.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft opdracht gegeven voor de invallen, zegt een woordvoerder. De woordvoerder laat in het midden of het om de woning gaat van Van Eerd.

'Niet op Jumbo gericht'

De supermarktketen zegt kennis te hebben genomen van het FIOD-onderzoek. "Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd", staat in een verklaring.

Het bedrijf wil verder niets zeggen. Volgens een bron van het Financieele Dagblad is er ook een inval geweest in het hoofdkantoor van het concern in Veghel.

Een verslaggever van Omroep Brabant die ter plekke was bij de woning van Van Eerd zegt dat er tientallen mensen van de FIOD en de politie in en om de woning waren. "Ze hebben een auto doorzocht en ze lopen met verhuisdozen uit de woning. Het lijkt erop dat er spullen in beslag worden genomen", zo zegt hij op NPO Radio 1. Iets voor 13.30 uur was de huiszoeking afgelopen.

Een van de verdachten die werden aangehouden is een 58-jarige man uit Aa en Hunze (Drenthe). Het zou gaan om voormalig motorcrosser Theo E. uit Gasteren. Hij werd eerder in verband gebracht met een kroongetuige in het liquidatieproces rond Willem Holleeder.

Bronnen bevestigen dat E. en Frits van Eerd elkaar kennen uit de motorcrosswereld, die voornamelijk in Noord-Brabant en de Achterhoek is geworteld. Een bron noemt het "een kleine wereld waarbij je elkaar regelmatig langs de baan ziet". E. was ook actief als teammanager in die wereld. Volgens het BD begeleidde hij een groot aantal coureurs. Sommigen woonden volgens de krant bij E. in huis.

Advocatenkantoor Anker en Anker uit Leeuwarden staat E. bij. Dat kantoor kan op dit moment geen mededelingen doen over de zaak, omdat de verdachte in beperking zit. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

Persbureau Drenthe
Bij de inval in Gasteren werd een voertuig in beslag genomen

De 58-jarige wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en van btw-fraude. Verder zijn er nog acht verdachten aangehouden uit Drenthe en Brabant, ook zij zitten in beperking. Of Van Eerd onder de arrestanten is, is niet bekend.

Spin in het web

Ook in verschillende woningen en bedrijfslocaties in Groningen, Drenthe en Brabant is de politie en de FIOD binnengevallen. Het witwassen zou gebeuren via transacties in onroerend goed, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport, stelt het OM.

De 58-jarige verdachte wordt volgens het OM gezien als "spin in het web". De medeverdachten zijn volgens justitie in meer of mindere mate betrokken bij de fraude.

Sponsorcontracten Jumbo

Jumbo sponsort verschillende takken in de motorcross- en autosport. Zo heeft Formule 1-coureur Max Verstappen een sponsordeal met de supermarktketen.

Ook steekt het concern naar eigen zeggen geld in andere veelbelovende sporttalenten die het "in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij". Tweevoudig wereldkampioen in de MXGP Jeffrey Herlings heeft een sponsorcontract met het Veghelse bedrijf.

En Frits van Eerd zelf deed vijf keer mee aan de Dakar Rally en is mede-eigenaar van Racing Team Nederland.

In onderstaande interactive van NOS op 3 leggen we uit welke soorten witwassen er zoal zijn:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl