NOS NieuwsAangepast

Donny M. bekent ontvoeren, misbruiken en doden van 9-jarige Gino

Donny M. heeft bekend dat hij in juni de 9-jarige Gino heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Dat deed hij op de eerste voorbereidende zitting in deze zaak, in de rechtbank in Maastricht. De zaak werd vandaag nog niet inhoudelijk behandeld.

"Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk. Dit had nooit mogen gebeuren", zei M. zelf over de zaak. Tijdens verhoren zou hij hebben gezegd dat hij Gino in de badkamer om het leven heeft gebracht. Hij zou het jongetje daar met een kussen hebben gesmoord.

Hij zou het jongetje ook drugs hebben toegediend: mdma en Kamagra, een soort viagra. Het OM houdt echter ook rekening met andere doodsoorzaken. Er zou namelijk ook letsel zijn aangetroffen dat duidt op een verdrinkingsdood, maar verwurging wordt ook niet uitgesloten. Om uitsluitsel over de doodsoorzaak te krijgen volgt nog een definitief rapport van de patholoog.

Onderzoek in Pieter Baan Centrum

Onderzoek naar de psychische gesteldheid van M. gebeurt vanaf 17 oktober in het Pieter Baan Centrum. Het OM vroeg de rechter om uitstel omdat het wil wachten op het rapport van de patholoog met definitief uitsluitsel over de doodsoorzaak.

Zijn advocaat wilde dat die datum gehandhaafd blijft. Volgens haar is het geheugen van M. nu vers. "Herinneringen kunnen vervagen, dus hoe langer we wachten, hoe meer er verloren gaat. En iedereen heeft recht om te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren." De rechter ging mee met het argument van de advocaat van M.

De rechter oordeelde ook dat M. voorlopig nog vast blijft zitten. De volgende zitting staat gepland voor 5 december. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Zitting kort stilgelegd

De zitting werd kort na het begin stilgelegd omdat de moeder van Gino begon te gillen naar de verdachte. Op het moment dat het Openbaar Ministerie met de tenlastelegging begon, werd het de moeder te kwaad. Ze begon te schreeuwen en te roepen naar M. "Mijn zoontje", riep ze hem na.

De rechter sommeerde haar te gaan zitten, maar daar gaf ze geen gehoor aan, waarna ze door de politie uit de zaal werd begeleid. Daarop werd de zitting tijdelijk stilgelegd.

In de rechtszaal ontstond commotie toen details over de zaak besproken werden:

Donny M. bekent doden 9-jarige Gino

De 22-jarige verdachte Donny M. was net als de nabestaanden van het slachtoffer aanwezig in de zaal. Naast de moeder en de zussen van Gino was ook zijn vader en een halfzusje aanwezig in de zaal. Verder waren er zo'n acht politieagenten in de rechtszaal om de orde te bewaren.

Ook voor aanvang van de pro-formazitting was het moeilijk voor de moeder om haar emoties de baas te blijven. Meerdere keren werd haar gevraagd om rustig te blijven en de zaak niet te verstoren. Ze schreeuwde onder meer "monster" naar hem.

Begrip voor emoties

M., gekleed in een wit T-shirt en jeans, bleef ondertussen onbewogen recht voor zich uit kijken, maar werd later ook uit de zaal begeleid. Een paar minuten later werd de zaak voortgezet, maar de moeder volgde de rest van de zitting vanuit een andere zaal via een videoverbinding.

De rechter zei begrip te hebben voor de emotionele staat van de moeder, maar gaf ook aan dat de zaak niet verder kon als die de hele tijd zou worden onderbroken.

Ook aan het einde van de eerste niet-inhoudelijke zaak liepen de emoties nog even op. Zus Kelly, die net als haar moeder een grote afbeelding van Gino op haar kleding droeg, riep naar de verdachte: "Ooit zal ik je hebben jongen, al duurt het twintig jaar."

'Nu een plekje geven'

Na afloop van de zitting noemde de woordvoerder van de nabestaanden de ochtend "heel confronterend". "Ze kenden hem alleen van foto's. Om hem nu in de zaal te zien zitten op een paar meter afstand was heel confronterend. Dat bleek ook wel uit alle emoties die loskwamen."

Tegelijkertijd was het in de ogen van de nabestaanden een dag waarop veel duidelijk werd. "Ze hebben antwoord gekregen op vragen als wanneer Gino is gestorven en wat er in de tussentijd is gebeurd. Dat zijn dingen die je niet wil horen, maar het is uiteindelijk wel belangrijk dát je het weet. Ze waren vooral bezig met doemscenario's. Nu kunnen ze proberen het een plekje te geven."

Donny M. in de rechtszaal

De 9-jarige Gino werd op 1 juni uit Kerkrade ontvoerd. Hij kwam uit Maastricht maar logeerde bij zijn zus. In Kerkrade verdween hij 's avonds uit een speeltuin. Er werd een grote zoekactie op touw gezet door talloze vrijwilligers en de politie, met speurhonden, drones en een helikopter.

Op 4 juni werd zijn lichaam gevonden in Geleen, niet ver van de woning van M. Het lichaam van Gino werd gevonden na aanwijzingen van de verdachte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl