Raadslid Carla Kabamba van Bij1 in Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Amsterdams bestuur Bij1 stapt op wegens fraude en racisme

Het bestuur van de Amsterdamse afdeling van Bij1 stapt op. Volgens het bestuur is er sprake van fraude bij de vaststelling van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, onenigheid met de landelijke partijleiding en racisme binnen de partij.

Het bestuur schrijft in een mail aan de leden van de partij dat de "kans aanzienlijk was dat er gefraudeerd was tijdens de ledenvergadering die de lijst voor de gemeenteraad vaststelde". Volgens de leden van het bestuur zou dit de reden zijn dat gemeenteraadslid Nilab Ahmadi vanaf plek 13 naar plek 3 werd gezet op de lijst.

Het bestuur betreurt het dat toen niet is opgetreden. "We wilden de campagne niet negatief beïnvloeden dus kozen we ervoor niet te handelen. Achteraf gezien was dit fout", geeft het bestuur daarvoor als reden.

Clinch met landelijke partijleiding

Het Amsterdamse bestuur zou ook in de clinch liggen met de landelijke partijleiding. In de mail staat onder andere dat die "op ondemocratische wijze geprobeerd heeft om lokale besluitvormingsprocessen te beïnvloeden".

Zo wilde de partijleiding gemeenteraadslid Dinah Bons naar voren schuiven als fractievoorzitter, terwijl de lokale fractie in principe zijn eigen fractievoorzitter kiest en Bons nog niet beëdigd was als raadslid.

Vrijdag leek Carla Kabamba nog voorzitter te worden van de Amsterdamse fractie. Zij nam de taken waar van de vorige fractievoorzitter, Jazie Veldhuyzen, die al maandenlang afwezig is vanwege ziekte. Maar bij een recente vergadering was er "plotseling" een perschef aanwezig die de benoeming van Bons moest voorbereiden.

Het bestuur van Bij1 Amsterdam spreekt zich in de brief ook uit over "anti-zwart racisme en misogynoir (haat jegens zwarte vrouwen, red.) gedrag" dat in alle lagen van de partij zou voorkomen. "Zwart leiderschap wordt niet erkend, niet gewaardeerd en wordt veelal tegengewerkt", zo stelt het bestuur in de mail.

Anti-zwart racisme en afrofobie

Daarom zouden ook de voormalig nummer twee van de partij, Quinsy Gario, en oud-voorzitster Jursica Mill zijn opgestapt. "Deze voorbeelden laten zien dat de strijd die Bij1 tegen racisme levert op dit moment meer gefocust is op het bestrijden ervan in de buitenwereld. We beseffen ons nog onvoldoende dat er sprake is van anti-zwart racisme en afrofobie binnen de partij."

"Als dit zo doorgaat, dan valt Bij1 echt uitéén", zo besluit het bestuur de mail, waaruit NH Nieuws citeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl