De Zweedse premier Andersson in een stembureau in Nacka
NOS Nieuws

Zweden naar de stembus, verkiezingen in teken van bendegeweld

Vandaag kunnen Zweden naar de stembus voor de parlementsverkiezingen, die een spannende race worden. De Sociaaldemocraten van de huidige premier Andersson lijken de grootste te worden.

De rechts-populistische Zweden Democraten stonden tot vandaag tweede in de peilingen, achter de Sociaaldemocraten. De vraag is of premier Andersson opnieuw een meerderheid met linkse partijen kan vormen. De Zweden Democraten hopen juist op een rechts blok, groot genoeg om te kunnen regeren.

Volgens de Zweedse krant Aftonbladet stonden er vandaag lange rijen bij meerdere stembureaus, die sinds 08.00 uur geopend zijn. In de plaats Saltsjö-boo, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Stockholm, was rond het middaguur de wachttijd voor mensen die hun stem wilden uitbrengen een uur. Die wachttijd is inmiddels weer een flink stuk korter geworden. De Zweedse premier Andersson heeft haar stem uitgebracht in de buurt van Stockholm.

In totaal zijn er ruim 7,7 miljoen stemgerechtigden. Veel Zweden maakten gebruik van de mogelijkheid om vervroegd te stemmen; bij het opengaan van de stembureaus vanochtend waren er al 2,8 miljoen stemmen geregistreerd, meldt Aftonbladet.

De bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (19) mocht voor de eerste keer stemmen bij landelijke verkiezingen. Zij roept mensen op te stemmen met "solidariteit en empathie":

Hét thema dit jaar is het uit de hand gelopen bendegeweld in het land. In bijna elke Zweedse stad zijn verhalen bekend van wilde schietpartijen tussen rivaliserende groepen. Die groepen bestaan grotendeels uit jongeren met een migratieachtergrond. Rechtse partijen pleiten daarom voor een strenger migratiebeleid.

De Zweedse regering kwam onlangs al met een, voor sociaaldemocraten ongekend, actieplan dat law and order uitademt. Daarin wordt voorgesteld om miljarden kronen uit te trekken voor versterking van het politiekorps, en gepleit voor zwaardere straffen op wapenbezit. De hoop van de Sociaaldemocraten is dat die koers de wind uit de zeilen houdt van populistisch rechts.

Vanavond om 20.00 uur sluiten de stembureaus in Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl