ANP
NOS Sport

Schaatsbond opent nationaal trainingscentrum kunstrijden in Heerenveen

Schaatsbond KNSB heeft vrijdag in schaatsstadion Thialf in Heerenveen het nationaal trainingscentrum kunstrijden geopend. Het trainingscentrum moet ervoor zorgen dat de Nederlandse kunstrijders onder betere omstandigheden kunnen trainen en de aansluiting vinden met topkunstrijders uit andere landen.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB hoopt dat de komst van het trainingscentrum net zo'n succes wordt als de start van de nationale trainingsselectie shorttrack in 2006. Nederland speelde destijds nog geen grote rol in die sport, maar de jaren daarna steeds meer.

'Durf te dromen'

"Onze shorttrackers hadden indertijd ook niet durven dromen dat ze de Koreanen, Canadezen en Chinezen ooit het nakijken zouden geven bij WK's en Spelen. Wie durft te dromen en dat koppelt aan harde arbeid kan heel ver komen", aldus De Wit.

ANP
Shorttrackster Suzanne Schulting in Thialf

"Onze ambitie is groot: we willen ons straks ook in deze tak van de schaatssport kunnen meten met de wereldtop", zegt "Dat is een lange weg, vol hobbels en kuilen, maar we hebben hier alle faciliteiten om onze beste rijders en rijdsters hogerop te brengen."

Nieuwe bondscoach

De KNSB stelde in maart Aljona Savchenko, olympisch kampioene in 2018, aan als nieuwe bondscoach. De Duitse van Oekraïense afkomst ondertekende een contract tot medio 2024 en werkt komend seizoen samen met kunstrijders Tessel Clercx, Ymke Jagersma, Loïs Libregts, Emilie Schop en Nicola Todeschini, een Zwitserse rijder die vanaf volgend seizoen voor Nederland gaat schaatsen.

Lindsay van Zundert, afgelopen winter de eerste Nederlandse kunstrijdster op de Spelen in 46 jaar tijd, volgt haar eigen programma maar komt ook af en toe naar het trainingscentrum in Heerenveen.

De Wit: "We zijn afspraken voor een hybride samenwerking aan het maken met Van Zundert en de paren Michel Tsiba/Daria Danilova en Dimitry Epstein/Nika Osipova. Zij kunnen zo hun eigen route blijven volgen, maar bijvoorbeeld in aanloop naar belangrijke wedstrijden tijdelijk bij het nationaal trainingscentrum komen trainen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl