NOS Sport

Van Zundert achttiende op Spelen, drama veelbesproken favoriete Valijeva

Kunstschaatsster Lindsay van Zundert heeft op de Winterspelen in Peking een prima vrije kür afgeleverd. Met haar score van 116,57 bleef ze maar net onder haar persoonlijk record. Haar totaalscore van 175,81 was wel beter dan ooit eerder. De 17-jarige Brabantse eindigde uiteindelijk als achttiende in het veld van 25 finalisten.

De Russin Anna Stsjerbakova veroverde de olympische titel. De 17-jarige wereldkampioene hield het hoofd koel, waar de in een dopingzaak verwikkelde Kamila Valijeva de druk te veel voelde.

Olympisch kampioene Anna Sjtsjerbakova

Haar pas 15-jarige Valijeva landgenote verscheen als favoriet op het Chinese ijs, maar ging op de klanken van de Bolero net iets te vaak onderuit. Met lede ogen zag 'Miss Perfect', die na de korte kür nog aan de leiding ging, een vier achter haar naam verschijnen, net naast het podium dus.

In de strijd om het goud verloor springveer Aleksandra Troesova het van ballerina Stsjerbakova. De liefst vijf viervoudige sprongen wogen niet op tegen de haast bedwelmende gratie van haar landgenote. Het brons kwam op eerbiedige afstand in handen van de Japanse Kaori Sakamoto.

Van Zundert trots

Van Zundert plaatste zich dinsdag knap als 22ste met een persoonlijk record op de korte kür voor de finale. Haar vrije kür kende een weifelend begin met een overstep op de drievoudige flip, maar in het vervolg stapelden de punten op de muziek van Jérôme Rebotier zich op.

Van Zundert keek met een trots gevoel terug op haar debuut. "Ik kan niet anders zeggen dan dat het super was om dit allemaal te hebben mogen meemaken. Het was gewoon echt fantastisch. Het beste wat me tot nu toe is overkomen in het kunstschaatsen."

'Op tijd opvangen'

"Voor mijn gevoel ging het best goed, op twee kleine dingetjes na. Gelukkig viel ik niet, ik kon mezelf op tijd opvangen. Op allebei de küren heb ik een mooi persoonlijk record neergezet. Daar ben ik heel erg tevreden mee."

Van Zundert eindigt bij de Spelen in de top-20. Zelf doet de eindklassering haar niet zo veel, vertelde ze. "Ik ben totaal niet bezig met mijn plaats. Ik heb mezelf verbeterd. Dat was mijn doel hier. Voor de rest maakt het me niet meer uit wat een ander doet."

Van Zundert was de eerste Nederlandse kunstrijdster op de Spelen sinds 1976. Ze merkt aan de vele berichten die ze krijgt, en het flink toegenomen aantal volgers op sociale media, dat ze iets los heeft gemaakt. "Ik heb niet alles gelezen nog, dat was echt te veel. Ik moest me nog focussen op de vrije kür. Ik ben hier gekomen met 4.000 volgers en dat zijn er nu al 10.000. Dat is echt snel gegaan. Alleen maar leuk natuurlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl