gasmeter
NOS NieuwsAangepast

Rutte: intensieve gesprekken met energiebedrijven over dreigende afsluitingen

Het kabinet voert "intensieve gesprekken" met energiebedrijven over de alarmerende schattingen van het aantal gezinnen dat deze winter door financiële problemen afgesloten dreigt te worden. Dat zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

"We zien wat de hoge prijzen doen met de Nederlandse samenleving", zei Rutte. "We praten met de energiebedrijven over oplossingen over de volle breedte, over hoe we dit gezamenlijk aan kunnen pakken." Meer wilde Rutte er niet over kwijt, omdat de gesprekken nu lopen, zei hij.

Rutte reageerde ook op het artikel in NRC over een jongen van 11 die maandag flauwviel in de klas. Zijn moeder vertelde aan de school dat dat kwam doordat haar gezin door geldgebrek sinds vrijdag niet had gegeten.

"Ik roep ouders op die in zo'n situatie zitten zich te melden bij hun gemeente", zei Rutte. "Er zijn voorzieningen die zij kunnen aanvragen, zoals de bijzondere bijstand en de extra energietoeslag. Wij horen dat de energietoeslag nog niet bij iedereen terechtkomt die er recht op heeft."

Niet in de kou

Eerder vandaag zeiden de ministers Schouten (Armoedebeleid) en Jetten (Energie) dat hun gesprekken met de energiebedrijven tot doel hebben om afsluitingen vanwege de recente prijsstijgingen te voorkomen. "Mensen moeten gewoon niet in de kou zitten deze winter", zei Schouten.

Jetten gebruikte soortgelijke woorden: "Dat mensen worden afgesloten is echt het allerlaatste wat je wilt." Hij zei dat alle opties op tafel liggen, "zolang ze goed uitvoerbaar zijn en vooral ook de mensen helpen die het hardst worden geraakt."

Netbeheer Nederland, de vereniging van elektriciteits- en gasnetbeheerders, waarschuwde gisteren dat door de hoge energieprijzen massale afsluitingen dreigen. In een rampscenario kan het gaan om een miljoen huishoudens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl