Protest in Brussel tegen het Iraanse kernprogramma
NOS Nieuws

Geen garantie dat kernprogramma Iran vreedzaam is, zegt VN-atoomwaakhond

De VN-atoomwaakhond IAEA kan niet meer garanderen dat Iraanse kernprogramma vreedzaam is. Dat schrijft het atoomagentschap in een nieuw rapport.

Iran slaat steeds meer verrijkt uranium op, zegt het IAEA. Om een atoombom te kunnen maken is nog slechts een technische stap nodig. Ook heeft Iran volgens het atoomagentschap geen "geloofwaardige" verklaring voor de vondst van uraniumdeeltjes op drie niet aangegeven plekken in het land, enkele jaren terug. Deze zaken baren de atoomwaakhond zorgen.

Geen zicht op centrifuges

Op dit moment heeft Iran naar schatting van het IAEA zo'n 55 kilo verrijkt uranium met een zuiverheid tot 60 procent. Die hoeveelheid is voldoende om een atoombom te maken. Wel moet de voorraad dan eerst nog verder worden verrijkt, tot een zuiverheid van 90 procent.

Het was volgens het atoomagentschap niet mogelijk om de exacte hoeveelheid verrijkt uranium te bepalen. Afgelopen juni verwijderde Iran bewakingscamera's van het IAEA, vermoedelijk als reactie op een motie van afkeuring van het agentschap. Nu de camera's zijn verwijderd, heeft het IAEA geen zicht meer op nieuwe verrijkingscentrifuges.

De waarschuwingen van de atoomwaakhond komen op het moment dat wordt gepoogd om het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 nieuw leven in te blazen. De Verenigde Staten zegden het akkoord vier jaar geleden op onder oud-president Trump. Daarop begon Iran met het verrijken van uranium tot percentages die veel hoger zijn dan nodig voor enkel het opwekken van kernenergie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl