Na vliegende start op EK kunnen waterpolosters Europese titel nu vergeten

Waterpolosters verliezen halve finale EK van Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van het EK in het Kroatische Split. Voor het eerst dit toernooi kreeg Oranje weerstand, nadat het alle eerdere tegenstanders had vermorzeld. Spanje won met 10-7, nu rest de strijd om het brons.

Op voorhand werd de halve finale tussen Nederland en titelhouder Spanje al bestempeld als een finale en daar had het ook alle schijn van. De landen gunden elkaar geen moment rust.

Brutaal

Spanje schoot uit de startblokken en nam brutaal de leiding via Maica Garcia en Elena Ruiz Barril. Simone van der Kraats bracht Nederland langszij, maar na het tweede kwart was de afstand tussen de titelverdediger en de nummer drie van het afgelopen WK toch twee doelpunten: 3-5.

Coach Evangelos Doudesis spreekt zijn waterpolosters toe

De Oranje-ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis vertoonde voor het eerst dit toernooi wat scheurtjes. Kleine fouten die eerder dit toernooi nog niet te zien waren,kwamen nu boven water.

In het derde kwart namen Aarts en Brigitte Sleeking Oranje op sleeptouw. Met prachtige reddingen hield de keeper Nederland in leven, terwijl aan de andere kant van het bad Sleeking voor de 4-5 en de 5-5 zorgde.

17-jarige Spaanse staat op

Maar toen daarna topschutter Ruiz Barril de bal in handen kreeg, verdween de Oranje-vreugde als sneeuw voor de zon. De 17-jarige Spaanse bracht haar land weer op voorsprong: 6-5. Ze tekende voor haar vierde doelpunt deze halve finale.

Het werd helemaal penibel toen Spanje zich in het laatste kwart naar een 10-6 voorsprong knokte. Sleeking redde de Nederlandse eer nog met een laatste treffer, maar het mocht niet meer baten.