Tragos.nl
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Studenten vernederd met urine en braaksel bij ontgroening Maastricht

Maastricht University trekt de bestuursbeurzen en subsidie van studentenverenging Tragos voorlopig in naar aanleiding van een uit de hand gelopen ontgroening. Een ouder zegt tegen de universiteit dat studenten onder andere zijn vernederd met urine en braaksel. De studentenvereniging stelt dat "enkele leden" zich hebben misdragen en heeft maatregelen getroffen.

"Uit gesprekken met het bestuur van de vereniging na een melding aan de universiteit, blijkt dat zich tijdens de kennismakingstijd zaken hebben voorgedaan die voor de universiteit volstrekt onacceptabel zijn en waarmee bepalingen uit de geldende gedragscode zijn overtreden", aldus de Maastricht University.

Bier met sardientjes

De ontgroening bij Tragos was van 2 tot 5 september. Studenten zouden met urine zijn bekogeld. Daarnaast zouden mannelijke aspirant-leden zijn gedwongen om bier met sardientjes, prei en knoflook te drinken. Studenten moesten daardoor overgeven. Omdat de aspirant-leden dicht bij elkaar op pallets zaten, braakten ze over elkaar heen, zeggen studenten tegen L1.

Ook waren er volgens de omroep klachten over vrouwonvriendelijk en racistisch gedrag bij de ontgroening. De website van Tragos ging korte tijd uit de lucht. Inmiddels staat er een verklaring over de gebeurtenissen op de site.

De vereniging zou 175 aanmeldingen hebben gekregen voor de introductie, veertig aspirant-leden zouden volgens de omroep zijn afgehaakt tijdens de ontgroening afgelopen weekend.

'Kapot geschrokken'

De studentenvereniging laat in een schriftelijke verklaring weten dat enkele leden die zich hebben misdragen naar huis zijn gestuurd en geen toegang meer hebben tot de sociëteit. Ook zijn acht leden geschorst. De kroeg van de vereniging blijft voorlopig gesloten.

"M.S.V. Tragos is zich kapot geschrokken van het gedrag van enkele leden tijdens de aangelegenheid van afgelopen zaterdag. Juist vanwege eerdere misdragingen bij andere verenigingen heeft het bestuur aan het begin van de avond de aanwezigen op het hart gedrukt om de regels en normen en waarden binnen de maatschappij te respecteren."

"Tijdens het stilleggen van de avond zijn alle aanwezigen nogmaals aangesproken op hun gedrag. Hierop zijn later mensen naar huis gestuurd. Dit had nooit mogen gebeuren en wij zullen er alles aan doen om herhaling te voorkomen."

De opgelegde sancties zijn tot nader order van kracht. Wanneer Tragos kan aantonen dat de cultuur is verbeterd, zal de universiteit overwegen de strafmaatregelen terug te draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl