Jong Ajax viert de 2-0

Heracles afgestraft door Jong Ajax, verliest aansluiting met koplopers

Verliezen op bezoek bij Ajax is geen schande. Heracles Almelo deed het vorig seizoen nog in de Johan Cruijff Arena, het ging er vrij kansloos af tegen de ploeg van Erik ten Hag. Maandagavond was degradant Heracles opnieuw kansloos in Amsterdam. Enige, pijnlijke verschil: het was tegen Jong Ajax (4-0), met uitzicht op het stadion waar het vorig seizoen nog speelde.

Na puntenverlies vorige week thuis tegen MVV (2-2) is de afstraffing op De Toekomst een nieuwe tik, de eerste nederlaag in de eerste divisie. Titelkandidaat Heracles zakt naar plek vijf, ziet Jong AZ (dat met 3-1 won van FC Dordrecht) passeren en verliest aansluiting met koploper PEC Zwolle en nummer twee FC Eindhoven.

"Voetballen, voetballen!" zongen de meegereisde fans uit Almelo na de 3-0 van Donny Warmerdam. Maar dat zat er eigenlijk vanaf de eerste minuut al niet in voor Heracles. Ajax domineerde voor rust en was gevaarlijk met Francisco Conceição, maar kwam pas vlak voor rust op voorsprong door een klutsgoal van Lorenzo Lucca.

Heracles-fans met shirts aan die de ambitie van de aanhang tonen

De dubbele wissel die Heracles-coach John Lammers doorvoerde in de rust haalde niets uit. De tweede helft werd alleen maar pijnlijker toen Lucca zijn tweede van de avond maakte. Even leek het broeierige weer de Heraclieden uit hun lijden te verlossen: het bliksemde boven de Bob Haarms-tribune. Maar niet hard genoeg, volgens de scheidsrechter.

Tegen die tijd had Warmerdam Heracles al op een 3-0 achterstand geschoten en ramde hij kort daarna ook de 4-0 binnen. De opdracht voor Heracles is duidelijk: zichzelf snel herpakken zodat de achterstand op de plekken één en twee niet nog groter wordt. Volgende week wacht alleen weer een lastige tegenstander: nummer vier VVV-Venlo.

TOP Oss wint wel, Limburgse derby rustig verlopen

TOP Oss wist de jonkies van die andere topclub, PSV, wel te verslaan. Op de Herdgang gaf het Jong PSV een lesje in efficiëntie. De beloften uit Eindhoven hadden veel meer de bal en waren gevaarlijker. Maar TOP Oss legde er dankzij Trevor David, Justin Mathieu en Toshio Lake drie in en Jong PSV nul.

Een dag eerder was de Limburgse derby tussen MVV en Roda JC al in een gelijkspel geëindigd (1-1). Het duel verliep rustig. Geen vanzelfsprekendheid, na de editie van vorig seizoen, toen het duel gestaakt werd en de ME in actie kwam om supportersgroepen die elkaar te lijf wilden gaan, uit elkaar te houden. Ook na de gelijkmaker in blessuretijd van Roda-aanvaller Postema bleef de boel rustig.