Minister Henk Staghouwer (ChristenUnie)
NOS NieuwsAangepast

Staghouwer stapt op als minister van Landbouw: 'Ben niet de juiste persoon'

Henk Staghouwer stapt op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen", zei de ChristenUnie-bewindsman in een korte toelichting op zijn ministerie. "Ik ben afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben."

Staghouwer zei dat de landbouw- en visserijsector behoefte heeft aan perspectief voor de toekomst. "Dat die opgaven groot zijn is duidelijk."

Stikstof

Staghouwer beantwoordde verder geen vragen. Volgens ingewijden voelde hij te weinig vertrouwen bij de Tweede Kamer in zijn optreden bij de aanpak van het stikstofprobleem.

Totdat er een definitieve opvolger gevonden is, zal Staghouwers partijgenoot Carola Schouten zijn portefeuille waarnemen. Zij is nu minister voor Armoedebeleid, maar was in het vorige kabinet minister van Landbouw.

Staghouwer was negen maanden minister van Landbouw. Eerder was hij onder meer gedeputeerde in de provincie Groningen. Hij is de eerste bewindspersoon van Rutte IV die aftreedt.

Kijk hier naar de verklaring van Staghouwer:

Henk Staghouwer stapt op als minister van Landbouw: 'Ben niet de juiste persoon'

Staghouwer (60) lag al langere tijd niet goed in de Tweede Kamer. Toen het kabinet de aanpak van de stikstof presenteerde, was het de bedoeling dat hij met maatregelen zou komen om de boeren toekomstperspectief te geven. Maar de voorstellen die hij in de ministerraad presenteerde, werden onvoldoende gevonden.

De Kamer eiste alsnog perspectief voor de sector, en dat perspectief moest er voor Prinsjesdag zijn. Maar vandaag meldde Staghouwer dat hij de plannen opnieuw uitstelt. Hij schreef aan de Kamer dat hij wil wachten op de uitkomsten van de gesprekken onder leiding van Johan Remkes.

Segers: verdrietig en beroerd

Voor ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het "een verdrietige dag", schrijft hij in een reactie. Hij vindt het "beroerd" dat het niet gelukt is het ChristenUnie-team intact te houden. Segers prijst de eerlijkheid van zijn partijgenoot. "Henk zat hier nooit voor zichzelf, maar altijd voor de zaak."

Desgevraagd zegt Segers dat hij zelf niet Staghouwer zal opvolgen. Hij blijft fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Ook premier Rutte heeft gereageerd op het vertrek van Staghouwer:

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemt Staghouwer "een bestuurder met een warm hart". "Hij ging het waagstuk van de politiek aan, wetend dat de opgave lastig zou zijn. De openheid waarmee hij zijn besluit verklaart verdient lof."

Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) noemt het vertrek van Staghouwer onvermijdelijk. "Als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt."

Reacties landbouworganisaties

Ook voor landbouworganisatie LTO Nederland kwam Staghouwers vertrek "niet geheel onverwacht". Voorzitter Van der Tak signaleerde dat Staghouwer in de Tweede Kamer weinig draagvlak had. "Hij kon het niet goed genoeg onderbouwen, hij kreeg het er niet doorheen."

Het is volgens LTO cruciaal dat er snel een nieuwe minister van Landbouw wordt benoemd. De belangrijke dossiers in de sector vragen daarom, stelt Van der Tak. Zijn organisatie heeft "met respect kennis genomen" van Staghouwers besluit.

Bart Kemp van boerenbelangenorganisatie Agractie is kritischer en noemt Staghouwer "een vriendelijke man, maar niet een daadkrachtig persoon die ook het goede zoekt voor de boeren". Wel zegt Kemp dat Staghouwer had te maken met "een onmogelijke opgave".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl