Mededeling op muur tijdens staking spoorwegpersoneel
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe NS-stakingen op komst, komende vrijdag in Randstad

De spoorvakbonden hebben een nieuwe stakingsgolf aangekondigd om betere werkomstandigheden te eisen. Er komen opnieuw regionale stakingen, verspreid over drie dagen. Volgens de vakbonden FNV, CNV en VVMC heeft de eerste stakingsgolf van vorige maand, die verspreid was over vijf dagen, onvoldoende opgeleverd.

Komende vrijdag leggen NS-medewerkers het werk neer in de regio's Noordwest en West. Dinsdag 13 september volgen de regio's Oost, Zuid en Noord en op donderdag 15 september de regio Midden. Vorige week lag het NS-treinverkeer in het hele land stil vanwege de staking in het midden van het land, op het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol na.

Door de staking bleven de perrons leeg op Utrecht Centraal:

Lege perrons op Utrecht Centraal

"Alhoewel de stakingen van 24, 26, 29, 30 en 31 augustus qua actiebereidheid en effect op de dienstregeling en alle andere werkzaamheden bij NS een daverend succes zijn geweest, ligt er nog steeds geen nieuwe cao", schrijven de vakbonden in een verklaring.

Gevolgen nog onduidelijk

De NS-top liet in een reactie op de eerdere stakingen weten dat de NS "aan zet" is, maar concrete toezeggingen bleven vooralsnog uit. De nieuwe stakingsgolf is nog niet officieel bij de NS aangekondigd, laat een woordvoerder vanavond weten. "Wij hebben daarom nog geen zicht op de gevolgen voor de reiziger."

De treinen van de regionale vervoerders, zoals Arriva, Breng en Blauwnet, vallen niet onder de stakingen. Een deel van de internationale treinen bleef tijdens de eerste stakingsronde ook rijden.

De vakbonden waarschuwen dat er landelijke stakingen zullen volgen als na de tweede stakingsgolf geen nieuwe cao is afgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl