Appartementen in Amsterdam
NOS Nieuws

Komt er einde aan tijdelijke huurcontracten, de 'cadeautjes voor huisjesmelkers'?

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

Vanochtend kwam naar buiten dat de ChristenUnie en PvdA een einde willen maken aan tijdelijke huurcontracten. Van de kant van huurders klinkt al langer kritiek op tijdelijke contracten, die pas sinds 2016 zijn toegestaan.

"Deze contracten waren een cadeautje voor huisjesmelkers", zegt Marcel Trip van de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders. "Het is voor hen een manier om steeds nieuwe huurders te krijgen en dan weer de huren te verhogen." In de vrije sector is er bij zittende huurders namelijk jaarlijks een maximale huurverhoging, maar voor nieuwe huurders is er geen maximum.

Tijdelijke contracten leiden er volgens de Woonbond ook toe dat huurders zich 'koest houden' bij slecht onderhoud of te hoge servicekosten, in de hoop dat ze na de looptijd van hun contract er niet uit gegooid worden.

Meer woningen op de markt?

De wet werd mede ingevoerd met als argument dat er daardoor meer huurwoningen op de markt zouden komen, omdat je als verhuurder niet meer 'vastzit' aan je huurder. Maar of dat ook is gebeurd, is nooit bewezen.

Uit een evaluatie in opdracht van de overheid blijkt alleen dat er tussen 2014 en 2017 zo'n 38.000 huurwoningen bij zijn gekomen. Maar: "Een oorzakelijk verband met maatregelen van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 kan echter op basis van de beschikbare data niet worden aangetoond", aldus dat rapport.

Ze konden geen ander huis vinden, dus kozen Nick en zijn vriendin voor een appartement met een tijdelijk huurcontract. "Dan weet je: accepteer het contract of ze zoeken wel iemand anders."

'Maximaal 2 jaar huren en dan moeten we eruit'

Volgens Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, is er echt behoefte aan de mogelijkheid om tijdelijk te verhuren. "Contracten voor onbepaalde tijd moeten en zullen de norm blijven." Maar er zijn volgens de organisatie situaties dat een tijdelijk contract handiger is.

"Bijvoorbeeld wanneer een verhuurder binnen afzienbare tijd zijn woning moet gaan renoveren of verduurzamen. Of als een verhuurder de woning wil verkopen, maar in de tussentijd wil verhuren om leegstand te voorkomen."

Vanwege de weerstand tegen tijdelijke verhuur, stelde Vastgoed Belang eerder al voor om wettelijk vast te leggen in welke situaties tijdelijke verhuur wel en niet mag.

'Afschaffing neemt hoop stress weg'

De Woonbond vindt een verbod op tijdelijke huurcontracten sowieso een goed plan. "Het neemt een hoop stress weg en zorgt ervoor dat je als huurder wel je gelijk durft te halen bij achterstallig onderhoud en dergelijke."

Volgens Carla Huisman, die promoveerde op de onzekere positie van huurders, kan een einde aan tijdelijke contracten inderdaad goed zijn voor het welzijn van huurders. "Een tijdelijk contract leidt tot veel onzekerheid. Doorstromen naar vast of koop lukt vaak niet."

'Kinderen krijgen uitstellen'

Volgens haar leidt het er ook toe dat mensen zich minder wortelen op een plek. "Als je weet dat je toch weg moet, investeer je minder in je buurt en buren. Er zijn zelfs indicaties dat mensen stappen in hun levensloop uitstellen, zoals samenwonen en kinderen krijgen."

Volgende week praat een Kamercommissie met belangengroepen en deskundigen over de tijdelijke contracten. De linkse oppositiepartijen zijn voor de initiatiefwet van de PvdA en ChristenUnie.

En coalitiepartij D66 zegt het uitgewerkte wetsvoorstel nog te moeten zien, maar steunt het idee dat huurders beter beschermd moeten worden. In het coalitieakkoord staat niks over het afschaffen van tijdelijke contracten, maar wel dat vaste huurcontracten de norm blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl